česky english Vítejte, dnes je úterý 30. duben 2024

Konektory USB-C a sloty pro SD karty od značky GCT

01.04. 2024 | Články
Autor: TME

konektory-gct-0-banner (jpg)

Od doby, kdy se konektory USB-C oficiálně staly standardem platným v Evropské unii, poptávka po různých variantách těchto konektorů neustále roste. Jedním z předních dodavatelů specializujících se na tyto zásuvky a zástrčky je značka Global Connector Technology (GCT).

V následujícím článku vás seznámíme s nabídkou značky GCT (Global Connector Technology), která se specializuje na konektory používané v kompaktních obvodech mobilních zařízení, počítačových periferiích a obvodech IoT (Internet of Things) a v mnoha typech modulů, především průmyslových a vzdálených (např. v poplašných systémech). Výrobce nabízí široký výběr produktů, jako jsou například: konektory USB-C, sloty pro paměťová média či sloty pro SIM karty. Tyto výrobky jsou nejen kompatibilní s populárními standardy, ale mají také vynikající poměr ceny a kvality.

V tomto článku se věnujeme následujícím tématům:

  • Nejdůležitější přednosti standardu USB-C
  • Jsou USB-C konektory evropským standardem?
  • Charakteristika a verze konektorů, které nabízí GCT
  • Rozmanitost nabídky slotů pro paměťové a komunikační karty


USB-C konektory

V první řadě je třeba poznamenat, že standard USB-C se týká fyzických konektorů a nezaručuje plnou kompatibilitu se specifikací, například USB 3.2, přenosovou rychlostí uvedenou v charakteristice tohoto rozhraní, jeho plnou funkčností atd. Výrobky GCT jsou primárně navrženy tak, aby poskytovaly trvalé, kompaktní napájecí/nabíjecí připojení, které vyhovuje nejnovějším předpisům, a aby poskytovaly komunikaci USB 2.0 mezi zařízeními. To vše s použitím komponentů za konkurenceschopné ceny.

Konektory UCB-C podporují napájení i přenos dat, připojení ve standardu USB 3.2 jsou k dispozici pouze s 24pinovými komponenty a komunikace rychlostí USB 2.0 lze dosáhnout pomocí 16 pinů. Pokud daná aplikace vyžaduje pouze napájení (tedy bez výměny dat), jsou nejúčinnějším řešením šestipinové konektory GCT.

Možnosti poskytované standardem

Popularita konektoru ve formátu USB-C rychle rostla, což v posledních letech vedlo k prohlášení tohoto formátu za standard v Evropské unii. Všechna mobilní zařízení schválená k prodeji v členských státech musí mít tento formát konektoru. Důsledkem je nejen pohodlí spotřebitelů, ale také menší produkce elektroodpadu: nákup nového telefonu či jiného zařízení neznamená, že stará nabíječka nebude kompatibilní.

Použití konektorů GCT v projektu umožňuje implementovat řadu výhod, které jsou s tímto formátem úzce spjatý. První z nich je kompaktní velikost. Druhou: oboustrannost (zástrčku lze připojit ve dvou polohách, po otočení o 180°). Třetí velkou výhodou je možnost nastavení napájecího napětí mezi zařízeními až 240 W (tedy 5 A při 48 V DC), což nabízejí 16pinové verze s nastavením výkonu. (USB Power Delivery).

 

 

Výrobky Global Connector Technology

Stojí za zmínku, že zásuvky firmy GCT jsou k dispozici v několika variantách montáže, což umožňuje další úsporu prostoru uvnitř zařízení (nebo na samotné desce PCB). Nejběžnější formát konektoru zahrnuje SMT montáž pomocí THT pinů, které zlepšují upevnění celé součástky. Výrobce ale do svého sortimentu zařadil i modely s čistě povrchovými vývody (Fully SMT). Třetí varianta zásuvek umožňuje jejich instalaci tak, aby se osa symetrie konektoru shodovala s průřezem PCB (tzv.mid-mount). Takový konektor je umístěn v mezeře laminátu a umožňuje dosáhnout velmi nízkého obvodového profilu, který se používá při sestavování smartphonů, tabletů, herních konzolí, chytrých hodinek a dalších zařízení, ve kterých záleží doslova na každém krychlovém milimetru prostoru. Výrobky GCT USB-C jsou také k dispozici ve verzích se svislou orientací (vzhledem k PCB) – používaných mimo jiné v dokovacích stanicích, některých typech nabíječek apod.

Zde je třeba také zmínit, že konektory USB-C z nabídky Global Connector Technology se vyznačují vysokou spolehlivostí – na základě provedených komplexních testů odhaduje výrobce jejich mechanickou životnost na úrovni až 20000 párovacích cyklů (což je dvojnásobek životnosti, kterou nabízí mnoho konkurentů).


Sloty pro SD karty a SIM karty

Druhým významným segmentem produktů GCT jsou sloty pro SD a SIM karty, tedy paměťová média a přístupové karty pro bezdrátové telekomunikační sítě. Zde dodavatel přináší širokou a rozmanitou nabídku komponentů určených pro povrchovou montáží. Mají pozlacené kontakty (odolné vůči korozivním faktorům, zejména typické atmosférické vlhkosti) a mohou pracovat v širokém rozsahu teplot, dokonce od -40 °C do 85 °C (v závislosti na modelu).

 

 

Mezi sloty GCT jsou jak modely se samosvornými mechanismy, jako jsou například push-pull či push-push, které usnadňují umístění karty do slotu v pouzdře, tak i s odklápěcím krytem, které se používají hlavně pro vkládání karet do míst, kde se budou vyměňovat jen zřídka (např. průmyslové moduly či obvody poplašných systémů). Výše uvedená tabulka zobrazuje přehled formátů dostupných z portfolia výrobce – konektory podporující velikosti karet microSD a Mini/Micro/Nano SIM.

Neustálá poptávka po slotech pro komunikační a paměťové karty souvisí s vývojem zařízení, která agregují a ukládají značné množství dat. Nemluvíme pouze o spotřebním zboží, jako jsou například: chytré telefony, videokamery či fotoaparáty, ale i profesionální (měřiče, počítadla). Na druhou stranu se v segmentu IoT stále více prosazuje komunikace prostřednictvím mobilních sítí (Internet of Things), k němuž nepatří jen vychytávky pro domácnost, ale také vzdálené senzory podmínek prostředí (používané např. v zemědělství, infrastruktuře či meteorologii), ovladače pouličního osvětlení, monitory vozového parku atd. Výrobky firmy Global Connector Technology se podílejí na uspokojivé životnosti těchto zařízení a zároveň optimalizují náklady na jejich výrobu.

Text připravila společnost Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.