česky english Vítejte, dnes je středa 01. květen 2024

Senzor přiblížení VL53L4ED s ToF od ST pro spouštění systému i detekci přítomnosti

16.04. 2024 | Zprávy
02.jpg

Globální autorizovaný distributor nejnovějších součástek pro elektroniku a také produktů z oblasti průmyslové automatizace, společnost Mouser Electronics, má nyní k dispozici vysoce přesný senzor přiblížení VL53L4ED s technologií ToF (time-of-flight) od firmy STMicroelectronics. Obvod VL53L4ED byl navržen pro velmi přesná měření na krátké vzdálenosti, při kterých je dále vyžadován i široký teplotní rozsah. Uplatní se v robotice, při detekování přítomnosti, v průmyslové automatizaci nebo např. aplikacích zajišťujících spouštění systému.

Senzor přiblížení VL53L4ED od firmy STMicroelectronics, který je k dostání u společnosti Mouser, slibuje skutečný teplotní rozsah od -40 °C až do +105 °C a bude proto zárukou precizních výstupů i za extrémních podmínek. Špičkové čidlo se může pochlubit linearitou na krátké vzdálenosti 1 mm, autonomním režimem s nízkou spotřebou a také stavitelnou prahovou úrovní přerušení za účelem probouzení host systému. Snímač VL53L4ED nabízí za standardních podmínek pro měření od 1 mm až do 1300 mm zorné pole 18°, zatímco při uvážení rozšířeného teplotního rozsahu výrobce stanovuje až 1150 mm. Díky speciálnímu nastavení lze při okolním osvětlení (5 klx) rovněž přesně změřit vzdálenost až do 800 mm. Senzor se při rychlém stanovení vzdálenosti vyznačuje kmitočtem až 100 Hz a dostaneme jej v miniaturním provedení pouzdra, vhodného pro pájení přetavením. Jedná se o přímý derivát VL53L4CD se kterým je dále vývodově kompatibilní. Podobně jako veškeré snímače ToF využívající technologie FlightSense™ od firmy STMicroelectronics bude i obvod VL53L4ED provádět měření absolutní vzdálenosti bez ohledu na barvu či odrazivost daného povrchu.

První krůčky, zhodnocení vlastností a také vývoj aplikací s využitím vysoce přesného senzoru přiblížení VL53L4ED s technologií ToF, pracujícího v rozšířeném teplotním rozsahu, usnadňuje rozšiřující deska X-NUCLEO-53L4A3 od firmy STMicroelectronics, kterou má rovněž k dispozici společnost Mouser. Zmíněná deska je vybavena konektory Arduino® UNO R3 a umožňuje snadné propojení s jakoukoli deskou mikrokontroléru STM32. Mouser má pro účely zapojení ve fázi prototypu skladem i pomocnou desku SATEL-VL53L4ED od STMicroelectronics, nabízející u obvodu VL53L4ED pohodlný přístup ke všem signálům a jejich vývodům.

Pro více informací k obvodům VL53L4ED navštivte:

https://www.mouser.com/new/stmicroelectronics/stm-vl53l4ed-tof-proximity-sensor/.

Pro více informací k desce X-NUCLEO-53L4A3 (expansion board) navštivte:

https://www.mouser.com/new/stmicroelectronics/stm-x-nucleo-53l4a3-expansion-board/.

Pro více informací k desce SATEL-VL53L4ED (breakout board) navštivte:

https://www.mouser.com/new/stmicroelectronics/stm-satel-vl53l4ed-breakout-board/.

Pro více informací k senzorům ToF a jejich aplikacím navštivte:

https://resources.mouser.com/sensor-design-guides/time-of-flight-sensor-overview/.