česky english Vítejte, dnes je čtvrtek 09. květen 2024

MIT a Samsung: jak učinit životnost baterií nekonečnou

DPS online 19.10.2015 | Články
Autor: Redakce

Massachusettský technologický institut (MIT - Massachusetts Institute of Technology) a společnost Samsung Group oznámily, že našly způsob, jak prodloužit živostnost baterií do nekonečna tím, že nahradily její stávající tekutý obsah pevným materiálem.

Odborníci z institutu MIT a firmy Samsung zjistili, že elektrolyt, jeden ze tří základních částí baterie, může teoreticky pomoci rozšířit životnost baterií až do nekonečna, pokud je změněn z kapalného stavu do pevného.

Podle vědců z MIT je tento objev významný nejen pro výrobce baterií, ale i celý svět průmyslu, protože přispívá k řešení problematiky životnosti, bezpečnosti a cen baterií. Zatímco baterie s elektrolytem v tekutém stavu během své živostnosti degradují nabíjením a vybíjením, nová struktura by takovému poškození baterií měla zabránit a zároveň umožnit, aby baterie vydržely stovky tisíc nabíjecích a vybíjecích cyklů.

Baterie s elektrolytem v pevném skupenství jsou také bezpečnější, protože se nepřehřívají a nejsou hořlavé. „Baterií by tak teoreticky bylo možné např. mrštit o zeď nebo ji propíchnout. Ale není v ní nic, co by mohlo hořet," dodávají odborníci z MIT.

V porovnání s tradičními bateriemi by tyto nové také mohly mít až o 20 - 30 % vyšší kapacitu, přičemž by dobře snášely i teploty pohybující se pod bodem mrazu.

Zdroj:

[1] The Korea Times www.koreatimesus.com/samsung-mit-find-way-to-make-batteries-with-indefinite-lifetime