česky english Vítejte, dnes je čtvrtek 02. květen 2024

Vyšší výkon nevyžaduje více místa – nové svorky na desky plošných spojů pro výkonovou elektroniku

DPS 4/2017 | Články
Autor: WAGO-Elektro

S novými svorkami na desky plošných spojů nabízí WAGO portfolio výrobků, které jsou speciálně přizpůsobeny požadavkům výkonové elektroniky. Svorky kombinují kompaktní rozměry, vysokou proudovou zatížitelnost a přednosti technologie Push-in CAGE CLAMP®. Dále nabízejí vysoký komfort obsluhy při zapojování a maximální flexibilitu při navrhování desky plošných spojů.

Nové portfolio výkonové elektroniky WAGO zahrnuje celkem šest řad. Nové svorky na desky plošných spojů jsou dimenzovány pro jmenovitý průřez 4 mm², 6 mm² a 16 mm² při jmenovitém napětí do 1 000 V a jmenovitém proudu do 76 A. Ovládat je lze volitelně buď pomocí ovládacího nástroje, nebo pomocí páčky. Připojování pomocí technologie Push-in CAGE CLAMP® je vhodné pro všechny druhy vodičů a umožňuje přímo zasouvat plné vodiče i jemně laněné vodiče s dutinkou. Nové svorky umožňují vodiče připojovat vodorovně nebo svisle vůči desce plošných spojů a mimoto nabízejí i možnost zkoušení v úhlu 0° a 90° ke směru připojení.

Vyšší výkon nevyžaduje více místa – nové svorky na desky plošných spojů pro výkonovou elektroniku

Úspora prostoru na desce plošných spojů

Z hlediska úspory prostoru nabízejí nové svorky na desky plošných spojů mimořádnou výhodu: Kromě příslušného jmenovitého průřezu, pro který jsou navrženy, lze ve většině případů připojit i plné a jemně laněné vodiče s o stupeň větším průřezem. To minimalizuje prostor zabraný na desce plošných spojů a snižuje náklady na připojení přístrojů. Pro stísněné prostorové podmínky se mimořádně hodí WAGO svorky na desky plošných spojů řad 2624, 2626 a 2636. Obsluha pomocí ovládacího nástroje probíhá ze směru připojení kabelu, takže kontaktní místa jsou bez problémů přístupná i při mimořádně těsném uspořádání jednotlivých součástek na desce. Nové svorky na desky plošných spojů těchto řad se proto optimálně hodí pro kompaktní připojení přístrojů a prostupy pouzder.

Komfortní ovládání pomocí páčky

Pokud je třeba konstrukční skupiny později finálně zapojovat přímo v technologii, hraje zásadní roli komfortní a jednoznačná ovladatelnost kontaktních bodů. Abychom tomuto požadavku vyhověli, přinášíme v podobě řad 2604, 2606 a 2616 na trh svorky na desky plošných spojů, které umožňují intuitivní ovládání pomocí páčky, k němuž není zapotřebí nástrojů.

Páčka se ukázala jako mimořádně uživatelsky přívětivé řešení, protože umožňuje jasně identifikovat příslušné aretační polohy (otevřeno/zavřeno). Při zavírání kontaktního místa představuje velkou výhodu také lehký chod: Síla otevřené pružiny zaručuje, že k zavření páčky stačí velice malá síla a že je neustále zaručen bezpečný kontakt se všemi druhy vodičů. Páčka prakticky vylučuje veškeré chyby při obsluze. Kompaktní a zároveň výkonné svorky na desky plošných spojů WAGO nabízejí nejen komfortní ovládání, ale zároveň i maximální flexibilitu při připojování vodičů. Díky svým přesvědčivým vlastnostem se uplatní v řadě oblastí výkonové elektroniky, mimo jiné v napájení, frekvenčních měničích nebo servopohonech.