česky english Vítejte, dnes je pátek 03. květen 2024

Novinky od Electrolube pro automotive elektroniku

DPS 1/2019 | Články
Autor: Redakce

Firma Electrolube se na loňském veletrhu electronica v Mnichově prezentovala hned ve dvou výstavních stáncích. Zatímco v jednom měla produkty pro teplotní management, ve druhém informovala o svých novinkách pro elektroniku v automobilovém průmyslu.

Novinky od Electrolube pro automotive elektroniku

Jednou z nich byla epoxidová pryskyřice ER2225, která dobře odolává vysokým teplotám i chemikáliím a byla vyvinuta pro ochranu elektroniky v náročném okolním prostředí v rozsahu teplot –40 až +180 °C (krátkodobě až 210 °C po vytvrzení). Má výbornou tepelnou vodivost a je odolná vůči chemikáliím používaným pro mazání, jako jsou hydraulické kapaliny i paliva. Zajišťuje dlouhou životnost a spolehlivost zalité elektroniky umístěné pod kapotou, kde může být vystavena slaným posypovým materiálům, nečistotám ze silnice a dalším substancím s korozivními účinky.

Předveden byl také nový krycí lak 2K850, který se rozstřikuje pomocí systému PVA Delta 8. Tento nový materiál nabízí řadu výhod oproti tradičním lakům vytvrzovaným UV zářením – kombinuje rychlost a jednoduchost UV vytvrzování s výhodami 2K laků, když umožňuje získat okamžitě nelepivý povrch. Kompletní vytvrzení trvá při pokojové teplotě 24 hodin v porovnání s 8 až 14 dny u jiných materiálů. Další nový ochranný lak UL94V-0, který odpovídá požadavkům IPC-CC-830C, MIL-I-46058C a IEC 61086, je určen pro teplotní rozsah od –40 do +130 °C, přičemž výborně snáší teplotní šoky. Je pružný, pevný, odolný a vyznačuje se dobrou tloušťkou nanesené vrstvy (200–400 μm), zlepšeným krytím povrchu v rozích, dobrou přilnavostí, tvrdostí a odolností vůči poškrábání. Tyto nové 2K laky zajišťují kvalitní ochranu proti vodě a vlhkosti i proti slané mlze. Protože jsou navíc odolné vůči praskání během teplotních šoků, jsou velmi vhodné právě pro ochranu elektroniky na deskách plošných spojů v automobilovém průmyslu. Dalšími výrobky určenými zejména pro automotive elektroniku jsou sloučeniny FIP200 a FIP210, které spadají do produktů nazývaných Form-In-Place, protože se v místě nanesení vytvarují podle potřeby. Jsou určeny pro vytvoření elektromagnetického stínění, a proto obsahují kovy − v tomto případě nikl a měď. Snadno se nanáší na desky plošných spojů či různé kryty, kde zajišťují elektromagnetické stínění. Protože neobsahují stříbro, jako jiné podobné materiály, nanesená stínicí plocha nerezaví.