česky english Vítejte, dnes je sobota 04. květen 2024

Perpetuum mobile na dosah ruky

DPS 2/2010 | Články
Autor: Redakce

Se zajímavou zprávou přišla v minulých měsících Louisiana Tech University. Tým vedený Dr. Long Que na fakultě elektrotechniky zkonstruoval a vyrobil malé zařízení, které umožňuje miniaturním elektronickým součástkám zpětně využít jejich vlastní vydanou energii. O tom, že se jedná o potenciálně zajímavý objev, svědčí i fakt, že práci Dr. Que a jeho spolupracovníků („Light and thermal energy cell based on carbon nanotube films”) publikoval respektovaný vědecký časopis Applied Physics Letter.

V čem spočívá objev Dr. Que? Miniaturní převislý nosník zhotovený z piezoelektrického materiálu je potažen na jedné straně slabým filmem z uhlíkových nanotrubiček. Když uhlíková vrstva pohltí světelné anebo tepelné záření, začne se nosník opakovaně prohýbat. Tím dochází ke stlačení piezoelektrického materiálu nosníku, který v důsledku toho generuje elektrickou energii. Tento proces trvá po celou dobu, po kterou je světlo nebo teplo dostupné. Na obr. 1 je znázorněno uspořádání celku, na který dopadá světelné nebo tepelné záření. Zelená barva představuje niklové elektrody, ke kterým jsou připojeny sběrné vodiče, zatímco uhlíkový film je zobrazen černě.

Perpetuum mobile na dosah ruky

Obr. 1 Experimentální sestava zařízení

Největší význam tohoto objevu spočívá v možnosti plynule využívat světelnou a tepelnou energii na jednom čipu, který je vystaven světelnému nebo tepelnému záření. Otevírají se tím možnosti pro mikro/nano součástky a zařízení, které by si sami vyráběly část potřebné energie.

Podle Dr. Que je tímto způsobem možné generovat dostatek energie k napájení např. některých mikro a integrovaných snímačů. Jednou z unikátních vlastností zkonstruovaného zařízení je jeho schopnost generovat energii z vlastní činnosti, bez externího zdroje. Použitý princip je možný aplikovat i při „sklizni“ jiných druhů energií jako jsou např. vibrace nebo větrná energie.

Dr. Que a jeho kolektiv nyní pracují na optimalizaci celého procesu zužitkování vydaných energií a na zvýšení jeho účinnosti. Budoucí zařízení by mohla napájet nano a mikro systémy jako jsou např. implantovaná biomedicínská zařízení, dálkové snímače a komunikační uzly.

http://news.latech.edu/2010/10/07/