česky english Vítejte, dnes je neděle 28. duben 2024

Recyklování elektroodpadu podle nových standardů

DPS 1/2020 | Články
Autor: Ing. Milan Klauz

Od letošního června musí všechny firmy, které recyklují elektrická a elektronická zařízení (WEEE − Waste Electrical and Electronic Equipment), splňovat standardy EN50625-2-3 a CCL/TS 50625 vydané organizací CENELEC (European Committee for Electrotechnical Standardization). Jejich aplikace v praxi by měla zaručit, že budou hodnotné materiály znovu použity, zatímco škodlivé látky budou ekologicky zlikvidovány. Už podle dohody WEEE Directive, která byla schválena v roce 2014, platí, že od roku 2019 by všechny členské země EU měly recyklací získat zpět alespoň 65 procent průměrné hmotnosti elektrického a elektronického zařízení.

Recyklování elektroodpadu podle nových standardů

Německá firma Erdwich Zerkleinerungs-Systeme GmbH nedávno postavila ve městě Seixal, asi 20 km jižně od Lisabonu, závod na recyklaci chladicích zařízení, který splňuje stávající standardy a může zpracovat až 60 zařízení za hodinu.

Samo Německo je přitom v recyklování elektrických zařízení pozadu, když dosud nesplnilo ani vlastní závazek zpětného získávání materiálů ve výši 45 %. Odhaduje se, že nebude ani schopné se vyrovnat se závazkem 65 % platným již pro všechny země EU. Naproti tomu země, jako je Portugalsko, Rakousko nebo Švédsko, mají do budoucna dobré šance, protože zvládly recyklovat podle platných požadavků již v roce 2015.

Zmíněný recyklační závod v Portugalsku je postaven tak, aby i v budoucnu splnil náročné požadavky. To je zajištěno díky speciálnímu zařízení (pre-shredder), které citlivě rozebere elektrická zařízení k dalšímu zpracování. Pro jeho výrobce, firmu Erdwich Zerkleinerungs-Systeme GmbH, bylo zkonstruování takového zařízení velmi náročným úkolem, protože zpracovávaná chladicí zařízení bývají velkých rozměrů. Kromě zmíněného pre-shredderu firma dodala závodu i další zařízení pro recyklaci určená např. pro předběžné rozebrání (pre-dismantling), separaci železných i neželezných kovů, plastů, pěny atd.