česky english Vítejte, dnes je pátek 17. květen 2024

Nová verze programu CAM350

DPS 6/2023 | Články
Autor: Ing. Milan Klauz
cam350-logo-500.png

Společnost DownStream Technologies vydala v létě nové verze svých programů CAM350 a BluePrint, které vedle novinek technického charakteru přinášejí také změny v licencování a prodeji.

Program CAM350 má i u nás řadu uživatelů, a to jak mezi výrobci holých desek plošných spojů, tak i mezi návrháři. Umožňuje zobrazit, zkontrolovat a dodatečně editovat výstupní data z návrhu desek, panelizovat desku pro potřeby osazování, vytvářet data pro výrobu tiskových šablon a připravit podklady pro výrobu holých desek včetně panelizace a návaznosti na testování.

Novinky v programu CAM350 v15

Kromě různých drobných úprav přináší verze 15 tyto hlavní novinky:

  • Nový modul Stencil Designer výrazně rozšiřuje možnosti návrhu tiskové šablony. Některé možnosti tohoto modulu jsou podrobněji popsány dále.
  • Porovnání netlistů v modulu Netlist Compare umožňuje zobrazení vybraného netu (sítě spojů), vylepšuje navigaci při vyhledávání závady, jejího zdroje i přesného umístění na desce. Plně podporuje zdrojová data ODB++ a IPC-2581.
  • Porovnání dat dvou desek (Design Compare) přináší vylepšené automatické mapování vrstev desek, automatické zarovnání (alignment) dat desek a nové volby při výběru licence.
  • Funkce Auto Align umožňuje automaticky zarovnat data desky (vrstvy desky, NC data, externí netlist) při importu (Auto Import).
  • Zlepšený přenos dat panelizované desky mezi programy CAM350 a BluePrint, kdy panel navržený v BluePrintu lze převést do CAM350.
  • Nová interface pro návrhový program Allegro (Cadance).
  • Nová konfigurace prohlížeče výstupních dat z návrhu desky (CAM350-075) doplněná o DXF interface.

Modul Stencil Designer

Úkolem nového modulu pro návrh tiskové šablony je vytvoření uživatelských vzorů šablony otvorů, které je možné opakovaně používat. Proces návrhu šablony lze automatizovat pomocí API (Application Programming Interface), která je součástí programu.

Zatímco klasický přístup k návrhu šablony (planžety) spočívá v kopírování pájecích plošek SMD součástek jedné či druhé strany desky a následné úpravě jejich velikosti (absolutní nebo procentuální zvětšení/zmenšení), nový modul pracuje se vzory dílčích šablon různých typů a velikostí otvorů vytvořených uživatelem. Tak je možné podle potřeby individuálně přizpůsobit velikost, tvar i umístění otvorů v šabloně.

Jako zdroj je možné použít data horní/spodní strany desky, data nepájivé či pájecí masky (solder mask / paste mask) atd. Program umí konvertovat plošky / pájecí plošky (flash) horní i spodní strany na plošky pájecí masky (paste mask flash), které lze dále použít při návrhu šablony.

Vytvoření uživatelských vzorů šablon otvorů může proběhnout automaticky s pomocí knihovny vytvořených dílčích šablon nebo interaktivně, a to:

  • výběrem vzoru uspořádání otvorů z dat desky (pattern)
  • přiřazením vzoru z typických vzorů z knihovny (footprint). Toto lze provést pouze z dat horní či spodní strany desky, nikoliv z dat nepájivé či pájecí masky
  • podle vhodného vzoru z knihovny 

Při vytváření dílčí šablony otvorů lze změnit tvar vybrané plošky (Change Shape), posunout otvor v šabloně (Offset), změnit velikost otvoru (Scale/Resize) a upravit velikost paty či špičky (Adjust Heel and Toe) otvoru šablony pro součástky typu PLCC, SOIC atd.

K dispozici je Library Manager pro správu knihovny dílčích šablon.

Modul Stencil Designer je licencován samostatně, není zatím součástí žádné programové sestavy CAM350.

Obr. 1 Vzor dílčí šablony otvorů lze vybrat buď z dat desky (vlevo nahoře), nebo z footprintu konkrétní součástky uloženého v knihovně (uprostřed), nebo ze vzorů uložených v knihovně (vpravo)

Obr. 2 Stencil Designer úpravy vybraného vzoru spočívají ve změně tvaru (Change Shape – uprostřed), posunutí plošky (Offset – vpravo nahoře), změně velikosti (Scale/Resize – vpravo dole) a úpravě velikosti paty a špičky v případě vývodů PLCC, SOIC a podobných (není zobrazeno)

Licence, údržba programu a prodej

Novinkou je možnost pronájmu programu na dobu 6 až 36 měsíců za přijatelnou cenu. Na rozdíl od řady jiných výrobců však firma DownStream Technologies vychází uživatelům vstříc a nabízí i nadále trvalé licence.

Trvalá licence má neomezenou dobu používání. Pokud je daná licence pokryta tzv. ročním udržovacím poplatkem, má uživatel zajištěn přístup k nově vydaným verzím. Aktivní údržba programu je také vyžadována v případě převodu licence na jiného uživatele. Údržba programu není povinná, a pokud daná licence není údržbou pokryta, zůstává i nadále platná, ale pouze pro původní verzi programu. Propadlou údržbu programu lze za příplatek dodatečně obnovit, nejdéle však do tří let od jejího skončení.

K dispozici je i nadále několik typů licencí: node-locked pro konkrétní počítač, floating licence pak podporuje práci v síti až do maximálního povoleného počtu uživatelů. Pro práci v síti, která překračuje hranice vymezené adresou uživatele, je určena licence WAN (Wide Area Network).  

Verze 15 používá nový licenční manažer, se kterým už nelze spustit verze 12.2 a starší. Instalátor vytvoří při instalaci programu nové adresáře, takže je možné současně provozovat verzi 15 i předchozí 14.6 na jednom počítači. Verzi 15 lze nainstalovat i na virtuálním počítači.

Odkazy:

[1] www.cadware.cz/elektronika/cam350

[2] www.downstreamtech.com