česky english Vítejte, dnes je pátek 17. květen 2024

FieldFox: když analyzátor definujete vy a software k tomu

DPS 6/2023 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
uvod.png

Svoboda je kouzelná už jen proto, jakých různých podob může nakonec nabývat. Pro techniky zaměřené na vysokofrekvenční komunikační technologie, pohybující se především v terénu, to bude např. znamenat speciální měřicí a testovací zařízení (jednotné číslo), které je spolehlivě a bez větších prostorových nároků doprovází doslova na každém kroku. Ať se již budou držet spíše při zemi, nebo se díky lezeckému výcviku podívají klidně mnohem výš. Co když jsou ale v tu chvíli „svázáni“ až příliš? Dokonce i striktními představami výrobce o vhodné přístrojové technice. Firma Keysight Technologies vzkazuje, že si jen vybrali špatnou platformu.

Správný mix VNA, CAT i SA

V terénu se nasazuje, provádí údržba, a pokud to bude nutné, odstraňují též i závady. Pro zajištění kvalitních a trvale dostupných služeb však bude zapotřebí přesně změřit nejrůznější parametry, signály, antény, kabely, přenosy a mnoho dalšího, což ale pochopitelně vyžaduje větší počet často docela nákladných přístrojů. Co je takhle v rámci možností všechny spojit do jednoho, který svým záběrem obsáhne pásmo až do deseti gigahertz? A bude zde vůbec dostatečný prostor pro svobodné rozhodování?

Společnost Keysight Technologies tvrdí, že ano. Letos v červenci totiž představila nový příruční analyzátor FieldFox N9912C, vysokofrekvenční testovací a především pak softwarově definovanou platformu k využití nejlépe přímo v terénu [1]. Vektorový obvodový analyzátor (VNA), tester kabelů či antén (CAT) a pochopitelně i spektrální analyzátor (SA) – s tím vším se bude nyní u modelu C pojit více než dvacet různých možností vhodných ke stažení či aktualizacím na základě licenčního klíče. Pro techniky to pak znamená, že platí pouze za výbavu, kterou v rámci jednoho jediného, odolného a příručního analyzátoru o hmotnosti 3,4 kg skutečně potřebují. Komplexní a také přesnou analýzu spektra, včetně příslušných obvodů (network), lze přitom provádět již od 3 kHz. Jako zařízení, které máme skutečně definováno softwarovou cestou, je pak přístroj FieldFox N9912C napájený z Li-ion akumulátoru možné zcela upgradovat, resp. aktivovat ve smyslu maximálně dostupných kmitočtů, typů analyzátorů, šířek pásma nebo např. softwarových aplikací.

Výrobce slibuje zachytávání těžko identifikovatelných signálů se šířkou pásma v reálném čase až 40 MHz, souběžné měření všech čtyř S – parametrů s dynamickým rozsahem 115 dB, přesnou spektrální analýzu (±0,3 dB) bez nutnosti temperování a nezapomíná ani na OTA měření pro 5G NR a LTE či GPS / GNSS, zde v případě geolokace nebo časových razítek [2].

Odkazy:

[1] Tisková zpráva, https://www.keysight.com/us/en/about/newsroom/news-releases/2023/0720-pr23-064-keysight-introduces-software-defined-handheld-anal.html

[2] Příruční vf analyzátor FieldFox N9912C, https://www.keysight.com/us/en/product/N9912C/fieldfox-c-handheld-rf-analyzer-10-ghz.html