česky english Vítejte, dnes je pátek 17. květen 2024

Zajištěná kvalita a hmatatelné ekonomické výhody: Strojové učení a umělá inteligence ve výrobě elektroniky

uvod.jpg
  • AI v průmyslové výrobě s rostoucím objemem trhu
  • AI přináší technické a ekonomické výhody
  • Automatizace a výkonová elektronika jako další ústřední témata veletrhu productronica 2023 konaném 14.−17. 11. 2023 na mnichovském výstavišti

Umělá inteligence (AI) získává ve výrobě elektroniky významnou dynamiku a stává se středem zájmu tohoto odvětví. Díky mnoha úspěšným projektům tento obor hlouběji integruje řešení strojového učení do výrobních linek. Productronica 2023, která se bude konat od 14. do 17. listopadu na výstavišti v Mnichově, ukáže, jaké možnosti produktivity z toho plynou.

Umělá inteligence je považována za prostředek k vyšší produktivitě, a proto nabízí obrovské možnosti růstu: kanadská společnost Emergen Research zabývající se průzkumem trhu zaznamenala v roce 2022 celosvětový objem trhu 2,6 miliardy amerických dolarů pro „AI ve výrobní technologii“ – s průměrnou roční mírou růstu 44,5 % v předchozích letech. Podle prognóz bude tento trend pokračovat. Hnacími silami budou ‚Predictive Maintenance‘ a ‚Smart Factory‘.

AI v průmyslové výrobě s rostoucím objemem trhu

Dnes jsou automatizované kontrolní systémy ve výrobě elektroniky téměř vždy „připraveny na chytrou továrnu“. Přestože mezi objemy obou trhů existuje pouze nepřímá souvislost, celosvětový objem trhu pro AOI kolem 650 milionů amerických dolarů a roční růst kolem 20 % tento trend jasně potvrzují.

U výrobků všech předních společností na trhu (např. u vystavovatelů na productronice, jako jsou Goepel, Koh Young, Saki a Viscom) se přechod na používání AI v systémech jednoznačně zvyšuje.

Volker Pape, předseda výstavního výboru veletrhu productronica při VDMA a zároveň spoluzakladatel a člen dozorčí rady společnosti Viscom, vysvětluje: „Schopnosti samoučení našich kontrolních systémů dosáhly vysoké úrovně vyspělosti tam, kde využíváme AI. Vzhledem k tomu, že frekvence skutečných chyb ve výrobě elektroniky je zvládnutelná, museli naši inženýři vytvořit další „umělé“ obrázky chyb pomocí zpracování obrazu, aby dosáhli relevantnějšího učebního vzorku pro AI, a tím ještě většího efektu učení.“

Další ústřední body veletrhu productronica 2023: automatizace a výkonová elektronika

Mottem veletrhu je „Utváření budoucnosti výroby elektroniky“. Vedle umělé inteligence ve výrobě elektroniky jsou dalšími klíčovými tématy letošního veletrhu pro vývoj a výrobu elektroniky trendy automatizace v průmyslu a rostoucí význam výkonové elektroniky. Řada vystavovatelů na veletrhu productronica se tak více zaměřuje na téma senzorů ve výrobě elektroniky.

Odborný doprovodný program

Příspěvky ve fórech poskytují hluboký pohled na nejnovější trendy a témata, která ovlivňují toto odvětví – a vy můžete být součástí!

Fórum productronica

V centru pozornosti jsou trendy a změny pro průmysl SMT – od Průmyslu 4.0 po umělou inteligenci.

Inovační fórum

Je zde také tematicky široký program přednášek na aktuální témata – od výroby polovodičů a řešení inspekcí až po kvantové technologie a elektromobilitu.

PCB & EMS Marketplace

Vedle aktuálních tržních trendů a budoucího technologického vývoje zde hrají důležitou roli témata digitalizace a transformace.

Bližší informace: www.productronica.com