česky english Vítejte, dnes je sobota 27. červenec 2024

Nové 16bitové MCU Renesas RL78/G24 bodují výkonem

DPS 1/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
úvod.jpg

Mikrokontroléry dnes najdeme v nepřeberném množství aplikací. Dokonce i v systémech, pro které dříve nebyly zase tak příznačné.

Tomu pochopitelně musí rovněž odpovídat jejich výbava. Co když ale osm bitů nestačí a jejich čtyřnásobek již bude příliš mnoho? V tom případě sáhněte po novinkách od společnosti Renesas Electronics z loňského září, 16bitových mikrokontrolérech RL78/G24. Díky periferním funkcím, a to včetně analogových bloků nebo např. různých časovačů, se budou skvěle hodit v řídicích systémech – při ovládání motorů, osvětlení, ale třeba i zdrojů napájení.

Co dokáže CPU s FAA

Nejlepší vlastnosti napříč celou rodinou 8/16bitových mikrokontrolérů RL78 díky spojení nezávislého specifického akcelerátoru FAA (Flexible Application Accelerator) a rychlého CPU s maximálním provozním taktem 48 MHz. I tak by se dal stručně popsat nový přírůstek určený pro nejrůznější aplikace s důrazem na spotřebu energie, poplatně napěťovému rozsahu 1,6 V až 5,5 V. Zejména díky zmíněnému akcelerátoru FAA pak novinky dokážou efektivně a také nezávisle na CPU přerozdělovat úlohy, pokud jde kupříkladu o řízení střídače, šifrování, měření či aritmetické operace, takže nám ve výsledku výrazně vzroste i rychlost zpracování. A to se počítá, stejně jako funkce standby pro ještě menší spotřebu.

Vývojáři zde přitom dostávají na výběr ze dvou režimů. V módu HALT bude spotřeba oproti běžnému pracovnímu režimu snížena o 60 procent, zatímco v módu STOP klesáme v porovnání s předchozím stavem o dalších 99 %. Pro nové mikrokontroléry RL78/G24 od firmy Renesas je rovněž typický dvanáctibitový analogově-číslicový převodník nabízející souběžné vzorkování na třech kanálech a s maximální rychlostí převodu, pro kterou výrobce slibuje 1 µs. Nechybí zde ani 8/10bitový D/A převodník, vlastní napěťová reference, rychlý komparátor s obvyklou prodlevou 50 ns, zesilovač PGA s nastavitelným ziskem nebo např. podpora DALI. Obvody ustojí teploty až do +125 °C, přičemž kompaktní provedení celého MCU zde bude nahrávat i pouzdrům o velikosti pouhé 3 x 3 mm. V obecné rovině jinak počítejte s 20 až 64 vývody pro zapouzdření na způsob SSOP, LQFP, LFQFP, HWQFN či WFLGA. Z pohledu paměťového prostoru je k dispozici Flash 64/128 kB (Program), 12 kB SRAM či Data Flash 4 kB.

Rodina je základ

Kromě výše zmíněných novinek, „high-end“ mikrokontrolérů RL78/G24 nalezneme v širších řadách nízkopříkonových prvků RL78 též i standardní model RL78/G23 nové generace, variantu RL78/G22 s nízkým počtem vývodů a stejně tak i menší pamětí, ovšem s rozšířenou funkcí pro kapacitní dotykové ovládání a konečně též verze RL78/G15 a RL78/G16, které ve světě osmibitových MCU s malým počtem pinů zvládají provozní teploty až +125 °C. Obvody RL78/G16 kupříkladu dostaneme v 10pinovém provedení, resp. s velikostí 3 x 3 mm, což v kontextu dotykových prvků s vysokou citlivostí představuje i nejmenší počet vývodů.

Odkazy:

[1] www.renesas.com/eu/en/about/press-room/renesas-new-16-bit-rl78g24-mcu-delivers-top-class-performance-motor-control-and-power-supply-control