česky english Vítejte, dnes je pondělí 20. květen 2024

LX-8: Nové kompaktní vysokorychlostní řešení pro SMT osazování od JUKI

21.02. 2024 | Články
Autor: Daniel Striček, PBT Rožnov p.R.
úvod web.jpg

V souladu s japonskou filozofií „Monozukuri", která znamená dokonalost a vynikající technické a řemeslné zpracování, společnost JUKI představuje produktovou novinku v oblasti SMT osazování – stroj LX-8. JUKI corporation v roce 2023 oslavila již 85 let na trhu. Mezi její oblasti podnikání patří průmyslové šicí stroje, kde je celosvětovým lídrem udávajícím nové trendy a operujícím ve více než 180 zemích světa. Dále pak poskytuje i OEM řešení v oblastech lehkého průmyslu a přesného strojírenství. A samozřejmě stroje a vybavení pro oblast výroby elektroniky technologií povrchové (SMT) i vývodové (THT) montáže na desky plošných spojů (DPS). Nyní se už podívejme na nejnovější přírůstek do kategorie SMT osazovacích automatů.

FUSION koncept (dva stroje v jednom) poskytuje svobodu volby optimálního řešení SMT výroby

LX-8 (viz obr. 1) od společnosti JUKI je dokonalým řešením pro každou výrobní linku. Díky špičkové technologii a všestrannosti umožňuje uživatelům volit mezi rotační planetovou hlavou P20S a hlavou Takumi.

Obr. 1  LX-8

Nové uživatelské rozhraní je navrženo tak, aby se podobalo chytrým telefonům (viz obr. 2). Umožnuje používat známá gesta, což usnadňuje prováděné operace. Také to usnadňuje učení ovládání celého stroje novým operátorům. Příjemné prostředí umožňuje nejčastěji používané funkce uspořádat v horní části obrazovky pro maximální přehlednost a dostupnost dotykového ovládání. Stroj JUKI LX-8 je ideálním prostředkem pro jakoukoli výrobní linku či jako samostatně používaný stroj.

Obr. 2 Displej LX-8

JUKI LX-8 mění pravidla hry ve světě strojů pro SMT. Se svými dvěma planetovými hlavami P20S s 20 tryskami dosahuje bezprecedentních rychlostí až 105 000 souč./h, což z něj činí nejrychlejší stroj ve své třídě. I přes tuto neuvěřitelnou rychlost si stroj LX-8 zachovává působivou přesnost ±40 μm (Cpk ≥1), což zajišťuje přesnost a kvalitu při každém osazení. Vše je pak podpořeno kompaktními rozměry.

Vždy ideální osazovací výkon

Stroj LX-8 je prvním osazovacím automatem od firmy JUKI, kde si uživatel může sám změnit použitou konfiguraci osazovacích hlav (v řádu minut). Univerzální volbou je začít s kombinací 2× hlava Takumi (každá s 8 tryskami), které poskytují nejširší možnosti osazovaného sortimentu díky dynamické změně osazovací výšky bloku hlav nad DPS (viz obr. 3). Toto řešení zároveň patří na trhu mezi nejvýhodnější díky nejnižším provozním nákladům (čas pro provedení povinné údržby vs. produktivní provozní čas + potřebný materiál). Tato jedinečnost hlav Takumi je již více než jedno desetiletí každodenně prověřována v tisících instalací strojů řady RS-1R po celém světě.

Obr. 3  Hlava Takumi

Obr. 4  P20S

Později, když je potřeba ještě vyšší výkon, může uživatel jednu Takumi hlavu či obě nahradit hlavami P20S s 20 tryskami (viz obr. 4). Takto lze skokově navýšit osazovací výkon bez nutnosti doplňovat či měnit stroj v lince. I tato hlava dynamicky mění výšku v rozsahu 0,5 mm až 3 mm podle výšky osazovaných součástek (viz obr. 5). Pro středění využívá dvou kamer, které jsou součástí bloku hlavy (viz obr. 6 a 7). Funkce Low Impact poskytuje minimální tlakové namáhání pokládaných součástek, což je důležité pro nejmenší čipy, které navíc vyžadují vysokou přesnost umístění.

Obr. 5  P20S s DPS

Obr. 6  P20S detekce součástky

Obr. 7  P20S kamery

Vysokorychlostní centrování za letu

Pro obě hlavy platí, že měření korekce posunutí součástky po vyzvednutí z podavače proti ideálnímu středu trysky (nutné pro následné přesné umístění na DPS) je prováděna za letu (při přesunu po přímé nejkratší vzdálenosti mezi podavačem a osazovaným místem). Takumi hlava používá unikátní laser s vysokým rozlišením, který je částí bloku osazovacích hlav. Toto řešení umožnuje změřit plně automaticky všechny rozměrové údaje o součástce (x, y, z) a následně dopočítat nutnou korekci x, y pro správné osazení, včetně korekce úhlu natočení.

Funkce kontroly součástek zvyšuje spolehlivost umístění

Vzhledem k tomu, že laser je namontován na hlavě, lze jej použít ke kontrole přítomnosti součástek po celou dobu od vyzvednutí z podavače až po umístění na DPS. Přínos je nejvíce patrný u malých čipů, kde je obtížně měřitelná změna hodnoty vakua na volné trysce a trysce se součástkou. Spolehlivost umístění se zvyšuje také proto, že po umístění je potvrzeno skutečné odložení součástky z trysky (viz obr. 8).

Obr. 8  Laserová detekce Takumi

Kamerové středění atypických tvarů

Funkce General Vision se používá v kombinaci s Takumi hlavou pro součástky atypických tvarů či nezvykle velkých rozměrů (viz obr. 9). Zde díky využití kamery s pohledem zespodu lze opět automaticky naučit detekci libovolné součástky s minimem vyžadovaného úsilí ze strany obsluhy stroje. RGB osvětlení pracující v různých režimech a úhlech pak poskytuje nástroj pro nastavení zpracování obrazu v šířce škály možností u jiných strojů nepředstavitelných.

Obr. 9  General Vision

Na závěr několik technických údajů:

  • Maximální kapacita 8mm podavačů na stroji: 160 ks
  • Sortiment součástek: od 0,2 mm × 0,1 mm až do 65 mm × 65 mm, 10 mm × 90 mm nebo 50 mm × 75 mm a výšky až 25 mm
  • Minimalizovaná spotřeba elektrické energie – údaje o spotřebě dostupné přímo v softwaru
  • Rozměry 1600 mm × 1924 mm × 1440 mm

Pro kompletní informace či předvedení stroje prosím kontaktujte PBT Rožnov p.R., s.r.o.