česky english Vítejte, dnes je čtvrtek 09. květen 2024

Automatický optický systém Doctor AOI pro malé a střední firmy

DPS 2/2024 | Články
Autor: Ing. Martin Abel
web_úvod.jpg

Cílem použití AOI je zvýšit kvalitu finálních výrobků, minimalizovat vady a neshody, zvýšit celkově efektivitu výrobního procesu prostřednictvím automatizovaného a přesného vizuálního kontrolního systému.

AOI jsou zařízení poměrně cenově nákladná, velké a některé střední firmy si zařízení mohou dovolit. Existuje však řada AOI, která sice nejsou tak dokonalá jako velká sofistikovaná zařízení, ale svůj účel dostatečně splní.

Malá AOI zařízení jsou kompaktní a jsou navržena pro malé nebo střední výrobní provozy. Tato zařízení jsou snadno implementovatelná do menších výrobních firem. Společnost Sanxo nabízí takové AOI pod názvem Doctor AOI za velice výhodných cenových podmínek.

Software zařízení Doctor AOI využívá k detekci vad referenční zlatý vzorek. Použitý algoritmus byl vyvinut speciálně pro kontrolu desek plošných spojů.

AOI kontroluje kvalitu pájení průchozích otvorů, deformace součástek a přítomnost součástek, zejména v blízkosti průchozích otvorů, čárový kód. Zorné pole je 136 x 106 mm na jeden záběr. Pomocí speciálního nastavitelného magnetického přípravku lze ve 4 krocích zkontrolovat maximální rozměr desky plošných spojů 265 x 225 mm.

Obr. 1  Malý optický kontrolní systém Doctor AOI

Systém Doctor AOI je schopen identifikovat a/nebo řešit běžné problémy, jako jsou:

  •     Přítomnost součástky
  •     Poloha a zarovnání součástky
  •     Kvalita pájeného spoje
  •     Čtení čárových kódů / datových matic a textu
  •     Záznam obrazu

Obr. 2  Náhled obrazovky při kontrole THT

Doctor AOI není vhodný pro vysoké série, ale je určen pro krátké série. Svými možnostmi pokryje většinu běžných závad, které se vyskytují v osazování DPS. Cenová hladina je více než překvapivá a pro toto AOI je příznačná velmi rychlá návratnost vložených nákladů.