česky english Vítejte, dnes je sobota 27. červenec 2024

Naslouchejte se zbystřeným sluchem. Nebo alespoň kamerami Flir

DPS 3/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
naslouchejte_úvod_WEB.jpg

Ztráty bolí, o tom není pochyb, ale pokaždé jinak. Díky vhodně zvolené měřicí technice jim ale dokážeme snadno, rychle a také chytře předcházet.

Dokonce i v situacích, které nemusí být zase tak běžné. Co říkáte na současné možnosti precizního akustického zobrazování? Vysoká citlivost, dvojnásobná šířka pásma 130 kHz nebo pracovní vzdálenost uvažující až dvě stovky metrů – to nevypadá vůbec zle.

Vidět znamená i slyšet

Detekce úniků stlačeného vzduchu, částečných výbojů, mechanických závad, např. u ložisek, ale třeba i související vyhodnocení v případě různých plynů. To vše s přehledem zvládají víceúčelové akustické zobrazovače nové řady Si2, které společnost Flir (Teledyne Technologies) představila začátkem března. Výrobce tím dále rozšiřuje svou produktovou nabídku v oblasti „Acoustic Imaging Cameras“, díky které lze pohodlně stanovit priority pro nápravu, zvyšovat bezpečnost provozu a v neposlední řadě ušetřit i nemalé částky.

Modely pro detekci, měření a třeba i klasifikaci zde máme celkem tři, ponesou označení Si2-Pro, Si2-LD nebo též Si2-PD, a jak již plyne ze samotného pojmenování, školené budou především na detekci úniků stlačených médií, tzv. „leak detection“, či rozpoznávání mechanických závad ve výrobě nebo i dalších odvětvích průmyslu (FLIR Si2-LD), resp. sledování částečných výbojů, tedy „partial discharge“, s posouzením jejich závažnosti přímo na místě (FLIR Si2-PD), takže se mohou technici při kontrole napájecí infrastruktury kvalifikovaně i rozhodovat. Pokud jste ale přesvědčeni, že najednou využijete všech výše zmíněných předpokladů pro precizní měření, máte v rámci novinek ještě na výběr skvěle vybavenou verzi průmyslové kamery pro akustická zobrazování FLIR Si2-Pro. Je také dobré vědět, že specializované posouzení závažnosti úniku, včetně souvisejících kalkulací, se netýká pouze stlačeného vzduchu, ale zahrnuje též i další běžné výskyty, pokud jde o populární vodík, oxid uhličitý, metan, zemní plyn, hélium, argon nebo kupříkladu čpavek.

Novinky v podobě modelů Si2-Pro, Si2-LD a také Si2-PD se dále pyšní nejlepší dostupnou kvalitou zobrazování. U akustické kamery za vším hledejte barevný senzor s rozlišením 12 megapixelů, osminásobný digitální zoom, a pokud to bude nutné, tak i přísvit s LED a několika režimy k tomu. Výrobce láká na diagonální zorné pole 75 stupňů, rozlišení videa 1280 × 720 bodů nebo i snímkové rychlosti 60, 30 či 70 fps počítané postupně pro kameru, akustické zobrazování nebo displej. Úhlopříčka odporového dotykového panelu zde dosahuje pěti palců a výrobce rovněž pamatoval na rostoucí výdrž baterie. 50Wh akumulátor typu Li-Ion proto v závislosti na konkrétních podmínkách zajistí přísun energie po dobu až 2,5 hodiny.

Kamera společně s baterií váží přibližně kilo a půl, nabídne krytí IP54 a provoz v teplotním rozsahu od -10 °C do +50 °C. Systém, který při vyhodnocování výsledků dále skloňuje i možnosti umělé inteligence či pokročilé automatické filtrování identifikující úniky na základě jejich zvukového podpisu dokonce i v těch nejrušnějších průmyslových provozech, pracuje se směrovým rozlišením od 1° až do 0,125°, na vzdálenost 0,3 až 200 metrů nebo s prahovými úrovněmi při detekci úniků 0,0032 l/min z 2,5 m, resp. 0,0044 l/min v případě šesti metrů. Wi-Fi komunikuje v pásmu 2,4, ale též 5 GHz.

Odkazy:

[1] https://www.flir.eu/news-center/press-releases/flir-announces-si2-series-of-acoustic-imagers-to-detect-compressed-air-leaks-partial-discharges-mechanical-faults-and-quantify-gas-leaks/