česky english Vítejte, dnes je sobota 27. duben 2024

Nový Atmel Cortex™ – M4 je tu!

DPS 5/2012 | Články
Autor: MSC-Vertriebs-CZ

Společnost Atmel uvedla na trh novou rodinu MCU s označením SAM4SD32. Je založena na jádře Cortex-M4 a nabízí – jako první na světě – paměť FLASH až 2 MB.

Nový Atmel Cortex™ – M4 je tu 1.jpg

Obr. 1 Bloková struktura SAMS4 – jádro Cortex-M4/120 MHz, až 2 MB Flash

Co vedlo vývojáře Atmelu k implementaci tak velké paměti? Chtějí dát vývojářům dostatek prostoru pro požadavky budoucích aplikací, jako je použití RTOS (~30 KB), GUI (~150 KB), podpora více fontů (> 256 KB) nebo dobře vypadající ikony (~5 KB pro jednu ikonu 50×50 bodů). Zároveň je u některých modelů paměť organizována jako „dual-bank“, což umožňuje bezpečné uložení aplikace v jedné oblasti během nahrávání nové verze firmwaru do druhé oblasti.

Nový Atmel Cortex™ – M4 je tu 2.jpg

Obr. 2 Kit SAM4S Xplained pro snadný začátek

Pro maximalizaci výkonu je integrována 2 KB Cache paměť, která zabezpečuje 0WS až do frekvence 120 MHz. Pokud Vaše aplikace pracuje s obrazovými CMOS sensory, můžete využít zabudovaný QVGA barevný interface pro rychlost snímání až 25 obrázků za sekundu.

Nový Atmel Cortex™ – M4 je tu 3.jpg

Obr. 3 Vývojové prostředí Studio 6 je dostupné zdarma

Nový SAM4S od společnosti Atmel je s ohledem na svoje vlastnosti a parametry navržen pro vývoj zařízení průmyslové automatizace (rychlá sériová komunikace, RS485/Modbus, 12-bit ADC/DAC, bezpečnostní funkce), řízení provozu budov/domů a zabezpečovací techniku (FS USB, CMOS sensor interface, 802.15.4-based wireless support), chytré měření energií (až 5× UART, nízká spotřeba, dual-bank Flash) nebo zdravotnickou techniku (HSMCI, až 2 MB Flash).

Pro ilustraci spotřeby jsou čísla mnohem víc než slova: Active Mode (bez periférií) – ~200 μA/MHz, RAM retention (Wait Mode) – ~30 μA, RTC Running (Back-up Mode) – < 3 μA.

Z nabídky pouzder stojí za zmínku nové VFBGA100 s rozměry pouhých 7×7 mm.

Co se týká vývojových prostředí, zvolil Atmel politiku naprosté otevřenosti a poskytuje tak kompletní profesionální vývojové prostředí které je založené na Visual Studiu – nyní pod označením „Studio 6“ – zcela zdarma, bez jakýchkoli omezení ve funkčnosti či velikosti kódu. Kromě integrovaného GNU C/C++ překladače a Atmel QTouch Composer nabízí také více než 1 100 hotových projektů, čímž vývojář ušetří mnoho času a může se soustředit na programování vlastní aplikace.

Naprostou samozřejmostí je rovněž široká nabídka vývojových kitů od malého a jednoduše použitelného SAM4S Xplained Kit přes plnohodnotné vývojové kity SAM4S-EK(2) až po referenční design s PIR kamerou SAM4S- -WPIR-RD.

Další důležitou zajímavostí v nabídce SAM4S je prohlášení společnosti Atmel o minimální době, po kterou bude MCU vyrábět. Tato doba byla stanovena na 12 let a zaručuje tak dostatečný časový prostor pro vývoj a následnou výrobu.

Máte-li zájem o více informací, vývojové kity nebo chcete-li se již nyní zaregistrovat na hands-on semináře, které se uskuteční ve dnech 16. a 17. října 2012 v Praze a Brně, a mít tak jistotu rezervovaného místa, obraťte se na nás na níže uvedených kontaktech.