česky english Vítejte, dnes je sobota 04. květen 2024

Keysight U585xA – Diagnostika pomocí infrakamery

Jedním z obtížných úkolů při vývoji elektronických aplikací je identifikace a diagnostika „horkých“ míst a komponent. Pro tento účel je výhodné použít infrakameru. Společnost Keysight (dříve Agilent) nabízí tento přístroj ve 3 variantách, pod označením U5855A s rozsahem do 350 °C, U5856A do 650 °C a U5857A do 1 200 °C.

Kamera disponuje snímacím čipem 160 × 120 bodů a zobrazovacím 3,5" TFT 320 × 240 bodů. Teplotu snímá s rozlišením až 0,07 °C a přesností ± 2 °C (případně ± 2 % podle rozsahu). Zobrazení je možné v IR spektru, viditelném světle a v kombinaci – skládaný obraz nebo „picture in picture“. Ve viditelné oblasti je rozlišení 3,1 MP. K dispozici je až 4násobný digitální zoom. Kamera má manuální ostření v rozsahu již od 10 cm a lze se s ní tak zaměřit i na poměrně malé detaily. Užitečným pomocníkem je rovněž vestavěné laserové ukazovátko. Uživatel má k dispozici několik přednastavených barevných schémat, případně si je může sám upravit podle vlastních požadavků. Nastavit si lze širší paletu parametrů pro zvýšení uživatelského komfortu – teplotní meze, dodatečné informace o snímaném objektu apod. Pro uložení snímaných obrazů je použitá SDHC karta s podporovanou kapacitou až 32 GB. Obrázky lze snímat ručně nebo automaticky v předem nastaveném intervalu od 7 s do 1 h. Napájení zajišťuje Li-Ion akumulátor 2 500 mAh, na jedno nabití lze pracovat cca 4 hodiny.

Keysight U585xA – Diagnostika pomocí infrakamery

K přístroji je k dispozici volně stažitelný software pro vyhodnocení výsledků snímání a tvorbu případných protokolů o měření. K PC je možné kameru připojit přes USB rozhraní, případně k jiné zobrazovací jednotce přes video výstup.

Kromě v úvodu zmíněného využití při vývoji prototypů nachází uplatnění také v jiných oblastech. Např. při údržbě různých zařízení a vyhodnocení potenciálního rizika poruch u zařízení v provozu, odhalování přetížených vedení a kontaktů, odhalování vadných článků u fotovoltaických panelů, diagnostice motorů a mechanických částí (ložiska). Příkladů použití se dá najít celá řada a není omezeno jen na oblast elektrotechniky.

Pro více informací, případ ně dojednání zapůjčení přístroje, kontaktujte distributora, společnost HT-Eurep Electronic s. r. o.

HT-Eurep Electronic, Světova 9, 180 00 Praha 8, tel. 266 313 053, fax. 284 810 202, www.hte.cz