česky english Vítejte, dnes je středa 08. květen 2024

IQRF – bezdrátová inovace v IoT

DPS 5/2016 | Články
Autor: Ivona Spurná, Adéla Slezáková, MICRORISC

Internet of Things, Smart Cities, Průmysl 4.0, Cloud… Jaká je ta nová slibná realita? Ještě před několika lety nikoho nezajímal bezdrát pro malá data. Dnes už vznikají inteligentní zařízení v objektech i celých městech exponenciální rychlostí. Komplexně toto řeší nová komunikační platforma IQRF.zone, která pokryje bezdrátovým signálem domácnosti, města, ale i nákupní centra nebo výrobní podniky České republiky a dalších států. Uživatelům přinese především jednoduchost, bezpečnost a spolehlivost.

IQRF.zone

IQRF zóny jsou v podstatě oblasti s bezdrátovým signálem, ve kterých stačí zapojit elektronické zařízení do zásuvky a to se samo připojí a komunikuje v bezdrátové síti. Kombinují robustnost, bezpečnost a spolehlivost osvědčených IQMESH sítí s jednoduchostí, dosahem a rychlostí obsluhy oblíbených sítí typu hvězda. Technologii zón tak využijí všichni stávající výrobci elektroniky s bezdrátovou komunikací IQRF, od měření až po plnou automatizaci.

IQRF v praxi

Množství aplikací, ve kterých lze bezdrátový přenos IQRF využít, je nepřeberné, např. tam, kde potřebujeme spolehlivě pokrýt signálem rozlehlé prostory:

  • Veřejné osvětlení – světla v ulicích se nejen zhasínají a rozsvěcují podle potřeby, ale sleduje se jejich spotřeba i „zdravotní“ stav. Prevence poruch šetří nemalé provozní náklady.
  • Monitoring železničních náspů – ve Velké Británii sledují senzory s IQRF technologií železniční náspy v oblastech s nestabilním podložím. Předchází se tak ujíždění náspů, destrukci kolejí a pohromám při sesuvech půdy.
  • Management parkovacích míst – pomocí změn v elektromagnetickém poli nad parkovacími místy je hlídána kapacita a lokace volných parkovacích míst. To umožňuje snadnou navigaci řidičů a přesný dohled nad využitím parkoviště. Projekt z ČR a Maďarska nyní směřuje ve velkém i do Číny.
  • Sledování aktivity uhelných hald – na Ostravsku speciální senzory snímají teplotu, množství prachu, koncentraci CO, SO2 a vlhkost. Detailní analýza zabraňuje nebezpečným exhalacím a nežádoucím požárům. Výrazně se tak zlepšuje smogová situace ve sledované oblasti.
  • Pracovní prostředí ve výrobě – ve výrobních halách řady firem nejen z České republiky probíhá kontinuální měření a úprava teploty, CO2, vlhkosti a míry osvětlení. Je to nutností při práci s citlivými součástkami a žádoucí pro ochranu zdraví zaměstnanců.

IQRF podrobněji

IQRF s novou řadou transceiverů (TR-7x) má větší dosah (až 500 m na 1 přeskok) s extra nízkou provozní spotřebou. Sítě IQRF běžně pracují v topologii IQMESH s až 240 přeskoky. Komunikace je obousměrná. V přijímacím režimu se spotřeba pohybuje na úrovni 15 μA (XLP režim), při vysílání v závislosti na výkonu se spotřeba pohybuje od 8,3 do 19 mA. Rychlost přenosu je cca 19 kb/s.

Integrace transceiverů IQRF do jakéhokoli elektronického zařízení je velmi snadná díky podporovaným rozhraním I2C, SPI nebo UART. Transceivery pracují na frekvenci 433/868/916 MHz, obsahují vestavěný operační systém, nad který je možno pro běžnou funkčnost nahrát tzv. hardware profile. Pro další přizpůsobení chování transceiveru lze použít programovou nadstavbu tzv. Custom DPA Handler.

IQRF – bezdrátová inovace v IoT

IQRF Alliance výrobců a integrátorů

Mnohé projekty mají multioborový přesah a know-how jednoho výrobce nestačí. Proto vznikla mezinárodní komunita vývojářů, výrobců, systémových integrátorů, univerzit a vývojových center, kteří na komplexních projektech spolupracují. Díky spolupráci členů v projektu IQRF.zone se IoT uvádí v život.