česky english Vítejte, dnes je čtvrtek 02. květen 2024

Pro nejvyšší výkon je nejlepší silikon

DPS 2/2018 | Články
Autor: ACC Silicones Europe

Silikonové polymery a elastomery mají řadu podstatných vlastností, jako je pružnost či vysoká teplotní odolnost, díky kterým jsou ideální právě pro elektroniku.

Kromě toho mohou být tyto silikony dále modifikovány mikroskopickými tepelně vodivými částicemi, které přirozené vlastnosti silikonových elastomerů oproti organickým či epoxidovým materiálům ještě více prohlubují. Patří sem tepelná a elektrická vodivost, pružnost, prodloužení a tepelná odolnost. Tyto klíčové vlastnosti silikonových materiálů jsou pak zachovány v širokém spektru teplot, od –70 °C do více než 300 °C, a to i při teplotních rázech a cyklech.

Tepelně vodivé silikonové materiály SILCOTHERM®

Elektronické součástky při svém používání produkují teplo. Toto nežádoucí zahřívání je často potřeba rozptýlit, a to z důvodu zachování jejich výkonu a také jako prevence selhání samotné součástky nebo celého zařízení. Zlepšení přenosu tepla pak obvykle vede k prodloužení životnosti. Potřeba účinného přenosu tepla se nyní stala při konstrukci klíčovým požadavkem, protože komponenty a zařízení stále svou velikost zmenšují a zároveň zvyšují svůj výkon.

Jednotlivé konstrukce se sice liší, ale určitou formu chladiče, který může být samostatnou jednotkou nebo součástí základní desky, obsahují všechna zařízení. Aby mohlo k rozptylu tepla dojít, musí existovat způsob přenosu tepla mezi součástkami a tímto chladičem. V tomto rozhraní jsou právě potřebné tepelně vodivé materiály, a to bez vzduchových mezer, které naopak působí jako izolátor a odvodu tepla tak brání.

Volba vhodného tepelně vodivého materiálu záleží na požadované úrovni tepelné vodivosti, mechanických omezeních, provozním prostředí a výrobních metodách. Materiály SILCOTHERM® od ACC Silicones nabízí široký výběr z lepidel, gap fillerů, zalévacích a pouzdřicích materiálů či chladicích vazelín.

Typickými aplikacemi jsou počítače, automobilová elektronika, LED diody, napájecí zdroje, montáž DPS, senzory, radiátorové systémy a fotovoltaické krabice a články.

Příkladem unikátní kombinance schopnosti zatékat do nejjemnějších zákoutí elektronických sestav za současného zachování vysoké tepelné vodivosti je zalévací hmota SILCOTHERM® SE3000. Ukázku aplikace najdete na YouTube kanále ACC Silicones.

Nejnovějším výrobkem řady SILCOTHERM ®, který byl uvedený na trh koncem roku 2017, je AS1406 – 1složkový nekorozivní lepicí tmel s tepelnou vodivostí 3,00 W/mK.

Pro nejvyšší výkon je nejlepší silikon

Chraňte své DPS pomocí ochranných laků

Je důležité, aby DPS, které jsou vystaveny náročnému a drsnému prostředí, byly chráněny před vlhkostí, chemickými látkami a dalšími kontaminanty a zabránilo se tak selhání zařízení. Ochranné laky jsou obvykle aplikovány v tenké vrstvě na povrchu desky a pokrývají všechny součástky a jemné rozvody.

Aby byl jakýkoliv povlak účinný, musí být velmi dobře přilnavý ke všem substrátům, neovlivnitelný změnou provozní teploty a odolný vůči kontaminantům, jako je vlhkost a chemikálie. Velmi důležitá je také přítomnost povlaku pod, kolem a na součástkách, aniž by bylo vynecháno jakékoliv místo vystavené atmosféře, zejména ostré hrany.

Většina povrchových laků je čirá a mnoho z nich obsahuje UV indikátor, který umožňuje snadnou vizuální kontrolu kvality nánosu pod UV světlem. Systémy vytvrzování jsou různé, při pokojové teplotě nebo i teplem. Povlaky lze nanášet štětcem, sprejem nebo namáčením, v závislosti na sestavě DPS.

ACC Silicones dodává řadu povrchových silikonových a akrylových laků, které vždy obsahují UV stopu.

Akrylátový lak zasychá při pokojové teplotě a pro případ opravy ho lze snadno opět odstranit. Splňuje rovněž požadavky specifikací MIL-I-46058C a IPC-CC-830.

Silikonové laky bez rozpouštědel nabízejí výběr podle druhu vytvrzování, způsobu aplikace a mají vysokou teplotní odolnost a překvapivě rychlou dobu schnutí, která je více než srovnatelná s běžně používanými akrylátovými systémy. Rovněž mohou poskytnout i vysokou míru mechanické ochrany, kterou běžné konformní laky nedisponují.

ACC Silicones Europe vyrábí silikonové materiály ve Velké Británii už více než 40 let. Během této doby získala cenné odborné zkušenosti a významnou reputaci, a to díky vysoké kvalitě materiálů. Produkty splňují náročné požadavky i v nejsložitějších aplikacích, vč. leteckého, automobilového a elektronického průmyslu.

Produktové řady ACC Silicones pro elektroniku:

  • silikonová lepidla
  • zalévací a pouzdřicí gely
  • ochranné laky
  • gap fillery
  • vazelíny

Specifické vlastnosti materiálů:

  • RTV i vytvrzování teplem
  • 1složkové a 2složkové materiály
  • tepelná vodivost
  • široká nabídka viskozit, reologie, tvrdosti a času pro vytvrzení
  • UL testy či atesty pro potravinářství

Kvalifikovaný a zkušený prodejní a technický personál firmy ACC Silicones je připraven navštívit vás v rámci celé Evropy a poskytnout poradenství při výběru produktů a výrobních metod pro konkrétní aplikace. Nově zařízené centrum pro výzkum a vývoj ACC v UK je soustředěno na elektrické a elektronické aplikace, vývoj povrchových laků, tepelně vodivých materiálů a silikonových lepidel. Vývojový program zaměřený na zákazníka a flexibilní výrobní zařízení umožňuje ACC držet krok s potřebami moderní výroby a s konstrukčními požadavky.

Nová R&D laboratoř ACC Silicones ve Velké Británii

Skupina CHT Group

V září 2017 koupila německá společnost CHT Chemicals firmu ACC Silicones, která se tak stává součástí skupiny CHT Group. Tato událost přináší další cenné odborné znalosti z celého světa a přístup k dalším výrobním a R&D zdrojům v Evropě, Číně a USA. CHT Group je středně velká globální chemická společnost s celosvětovými aktivitami ve výrobě, vývoji a prodeji. Centrála CHT Group se nachází v německém Tübingenu. Díky spojení silných stránek celé skupiny dochází k neustálé inovaci produktů, aplikací a procesů. Vysoce kvalifikovaní odborníci pracují ve špičkově vybavených laboratořích pro vývoj, analýzu a aplikační inženýrství, aby vyvíjeli nápady a řešení, které splňují ty nejmodernější požadavky.

■ CHT Group má 30 sesterských společností, které se nacházejí ve 20 zemích světa, a to na všech kontinentech.

■ CHT má téměř 2 200 zaměstnanců na celém světě, a proto je vždy velice blízko svým zákazníkům na všech trzích.

■ V roce 2016 vytvořila skupina CHT obrat ve výši 420 milionů eur.