česky english Vítejte, dnes je čtvrtek 02. květen 2024

EDGAR Wi-Fi: Převodník RS232 nebo RS485 na WiFi

DPS 2/2018 | Články
Autor: Papouch

Edgar Wi-Fi (viz obr. 1 a 2) je bratr převodníku Edgar, který byl popsán v časopisu DPS č. 6/2016. Zatímco Edgar je převodník ethernetu na linky RS232 nebo RS485 s unikátními vlastnostmi, tak Edgar Wi-Fi je převodník z Wi-Fi na RS232 nebo RS485. Je určen pro připojení nejrůznějších zařízení s linkami RS232 nebo RS485 do sítě LAN, zvláště pak pro čtečky RFID nebo čtečky čárového kódu.

V čem je Edgar Wi-Fi výjimečný?

Vnitřní uspořádání převodníku je na obr. 3. Z něj vyplývají i tyto unikátní vlastnosti:

  • Napěťový výstup VOUT, který je určen pro napájení připojených zařízení. (Připomeňme, že Edgar pro ethernet umožňuje sebe i připojená zařízení napájet technologií Power on Ethernet).
  • Napájení 11 V až 58 V s galvanickým oddělením.
  • Rozšířené komunikační schopnosti, které jsou popsány dále.

Vlastnosti hardwaru

Jak již bylo zmíněno, Edgar v plné verzi umí napájet i zařízení, které je připojeno na lince RS232 nebo RS485. Výstupní napětí lze nastavit pomocí přepínačů na čele převodníku na 5 V, 9 V, 12 V nebo 24 V.

EDGAR Wi-Fi

Linka RS485 má nastavitelné zakončení a definici klidového stavu. Linka RS232 je plnohodnotná, kromě datových obsahuje i většinu řídicích signálů. Externí napájení může být vyvedeno na špičku 1 nebo špičku 9 konektoru pro RS232.

Komunikační schopnosti

Převodník Edgar Wi-Fi je protokolově nezávislý a na síti se může chovat jako klient i jako server. Pokud je nastaven do módu klient, snaží se po příchodu dat ze sériové linky navázat TCP nebo UDP spojení na zadaný server. V případě, že je převodník v módu server, očekává navázání spojení ze strany sítě LAN. Zajímavou vlastností, která není u podobných převodníků obvyklá, je schopnost použít protokol http GET. Jakmile převodník přijme data ze sériové linky, pošle je metodou http GET na zadaný server. Od něj pak očekává odpověď, kterou může být potvrzení dat a případně instrukce pro změnu nastavení převodníku.

Velkou výhodou je, že při tomto použití nemusí být známá IP adresa převodníku. Může být tedy přidělena DHCP serverem či může být převodník umístěn kdekoliv v síti.

Konfigurace převodníku Edgar Wi-Fi se provádí přes jeho interní webové stránky. Po resetu se převodník chová jako přístupový bod sítě Wi-Fi (AP), na který se lze připojit a převodník nakonfigurovat.

Převodník EDGAR je dodáván v robustní kovové krabičce s možností uchycení na lištu DIN. Napájení a komunikace jsou signalizovány kontrolkami LED. Převodník je možné zapůjčit k vyzkoušení a technici společnosti Papouch s. r. o. jsou připraveni poradit s jeho aplikací.