česky english Vítejte, dnes je neděle 28. duben 2024

S kamerami řady Si vidíte, co se kde šustne. Ještě na 65 kHz

DPS 6/2022 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
uvod.png

Kamery sloužící k akustickému zobrazování – zní to zvláštně? Pro společnost Teledyne FLIR, která je součástí Teledyne Technologies Incorporated, zase tak moc ne. Stejně jako kmitočtový rozsah takové měřicí techniky, který se nyní zastavuje až na 65 kHz. Klíčem k úspěchu však nebude pouhý jeden mikrofon, ale rovnou celé jejich pole čítající hned 124 citlivých snímačů. Do „kulatých“ 128 jich sice několik schází, ovšem přímo v názvu samotných zařízení se bude jejich počet i tak hezky vyjímat. A co teprve v samotném provozu!

65 kHz je mnohem víc než 35

Na stránkách časopisu DPS Elektronika od A do Z se s průmyslovými kamerami Teledyne FLIR určenými pro speciální akustická zobrazování nesetkáváme poprvé [1]. Tentokrát je důvodem, že výrobce nelenil a mohl proto koncem června představit stejné přístroje v ještě lepším světle [2]. Nová řada kamer má sice stále totožné označení, bude se však lišit přinejmenším ve dvou ohledech. Nejprve to bude výrazně širší detekční rozsah zasahující až do 65 kHz a hned poté praktická záležitost v podobě nyní již integrované baterie společně s napájecím tlačítkem umožňujícím rychlé spuštění, takže monitorování a také kontroly v terénu mohou nově probíhat ještě efektivněji.

Obr. 1  Drobné úniky média nebo také výboje nemusí být patrné hned na první pohled, což ovšem neplatí pro kamery Teledyne FLIR „cvičené“ na akustická zobrazování, stejně jako rozdíly mezi předchozími verzemi přístrojů a novou rodinou detekující drobné úniky, ale i výboje s přispěním integrované baterie až do 65 kHz [3]

Ve světě tvořeném průmyslovými technologiemi půjde zejména o úniky stlačeného vzduchu či vakua, sledování částečných výbojů v systémech s vysokým napětím nebo např. odstraňování mechanických závad. K tomu všemu poslouží speciální modernizovaná technika s označením Si124, Si124-PD (zkratka pro „partial discharge“) nebo též Si124-LD (zde jako „leak detection“), která díky posílenému kmitočtovému rozsahu v oblasti od 36 kHz do 65 kHz (měřicí systém znovu pracuje již od 2000 Hz) zvládá díky režimu ULTR detekci velmi malých úniků (a také výbojů) právě na kratší vzdálenosti.

A zase ty zdroje

Nové pouzdro zde nabízí místo až pro čtyři integrované baterie, což ve výsledku umožňuje, samozřejmě dle okolních podmínek a ty zde přitom znovu počítají třeba i s provozními teplotami od –10 °C až do +50 °C, nepřetržitý provoz přístroje po dobu asi osmi hodin (jedna 10,8V Li-ion baterie s kapacitou 3,35 Ah zvládá u modelu Si124 přibližně dvě hodiny; 12V vnější akumulátor typu LiFePO s kapacitou 7 Ah pak u předchozí varianty vydržel zhruba sedm hodin).

Pokud však někdo stále preferuje baterii, kterou lze nosit např. na rameni, dostane ji u nové kamery formou volitelného příslušenství. Nový systém baterií však mohou využít i stávající uživatelé pro své starší modely – výrobce jim slibuje sadu, která by měla být k dispozici ještě tímto rokem. A jak to bude s možností objednat si předchozí varianty zařízení Si124 pracujících „pouze“ do 35 kHz? Půjde to zhruba do konce tohoto roku [3].

Obr. 2  Nové kamery se díky pluginu neztratí ani v prostředí FLIR Thermal Studio [2]

Odkazy:

[1] Ve schopnosti naslouchat svému okolí jdou kamery FLIR Si124 příkladem, https://www.dps-az.cz/mereni/id:85435/ve-schopnosti-naslouchat-svemu-okoli-jdou-kamery-flir-si124-prikladem

[2] Tisková zpráva, https://www.flir.com/news-center/industrial/si124-with-wireless-battery/

[3] Kamery FLIR řady Si pro akustická zobrazování, https://www.flir.eu/instruments/condition-monitoring-solutions/choose-si124/