česky english Vítejte, dnes je pátek 17. květen 2024

Jste si jisti, že vaše SMT linka negeneruje ESD výboj?

DPS 6/2023 | Články
Autor: Ing. Martin Abel
uvod.png

Elektronická výroba se více a více soustřeďuje na využití velmi malých SMD v hustě integrovaných podsestavách a sestavách. Díky vysoké miniaturizaci se ve výrobních firmách začíná kontrolovat kromě ESD také tzv. EOS.

Elektrické přetížení neboli EOS se v posledních letech stalo široce používaným pojmem. Mnoho lidí si však stále není jisto, co to přesně je a jak se liší od elektrostatického výboje (ESD).

Co je elektrické přetížení (EOS)?

Zjednodušeně řečeno, EOS je vystavení součástky nebo desky s plošnými spoji proudu nebo napětí, které překračuje jejich maximální jmenovité hodnoty. Toto vystavení může, ale nemusí vést ke katastrofickému selhání.

Elektrostatický výboj (ESD) versus elektrické přetížení (EOS)

ESD můžeme přirovnat k převržené sklenici s vodou na podlaze: vytvoří se loužička, ale jakmile se všechna voda ze sklenice vylije, je pryč. Žádná další voda už nezůstane a škody jsou poměrně omezené.

Událost EOS však lze přirovnat k otevřenému vodovodnímu kohoutku; sice jen trochu kape, ale vody je k dispozici neomezené množství. Po chvíli může být zaplavena celá podlaha a může způsobit vážné škody. Jak vidíte, události EOS trvají několikanásobně déle než většina událostí ESD.

Nyní přichází doba, kdy se snažíme detekovat v čase tzv. události ESD. Událost znamená výboj vznikající s různou intenzitou v průběhu času. Důvodů vzniku události ESD, tj. vzniku ESD výboje, můžou být právě vliv EOS, tzn. generování náboje přímo na výrobních zařízeních, různá elektrostatická pole, porušená nebo nedostatečná integrita uzemnění.

Jak můžeme detekovat ESD události?

Se zvýšeným zájmem o detekci ESD událostí vznikla řada měřicích přístrojů, které jsou schopny detekovat ESD událost. Přístroje jsou navrženy a vyrobeny jako detektor elektrostatického výboje (ESD), který detekuje a upozorňuje na události ESD ve výrobním procesu. Detektor událostí ESD může detekovaný signál určit jako impuls ESD. Detektor událostí ESD může účinně provádět aplikace monitorování ESD v reálném čase ve výrobních továrnách.

Jak můžeme prověřit integritu uzemněnív ochraně proti ESD?

Typickou závadou způsobující generování ESD výboje je chyba integrity uzemnění. Na trhu existuje speciální a vlastně jednoúčelový přístroj, který doplňuje detektor ESD událostí.

Ověřuje kritické parametry uzemnění zařízení, měří střídavé napětí, stejnosměrné napětí, napětí EMI a impedanci střídavého proudu. Poskytuje přesné měření zemní impedance. Identifikuje potenciální zdroje EOS, měří maximální milivoltový požadavek IPC-A-610.

Závěr

Dnes je již jednoduché zjistit, zdali vaše SMT linka, zařízení, stroj ve výrobě, ale třeba i vozík v EPA prostoru generuje během pohybu ESD výboj. Rovněž není složité dohledat závadu v podobě porušené integrity uzemnění.

 https://www.abetec.cz/eshop/product/101006409/