česky english Vítejte, dnes je neděle 19. květen 2024

Ethernetové switche nové generace. TSN a záběr do 102 Gb/s

DPS 2/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
úvod web.jpg

Moderní technika je o rychlostech, přesnosti, funkcích nebo i jejich zabezpečení. Vezměme si třeba oblast průmyslové automatizace, kterou na její cestě vzhůru doprovází robotické systémy či technologie strojového učení (ML). Aby mohly zmíněné aplikace řídit, monitorovat a také zpracovávat obrovské množství dat, neobejdou se bez vestavných systémů s deterministickým způsobem komunikace. A právě zde přišla letos v lednu společnost Microchip Technology se svými ethernetovými switchi LAN969x nové generace a souvisejícími možnostmi TSN (Time Sensitive Networking), záběrem portů rozšiřitelným z výchozích 46 Gb/s až na 102 Gb/s nebo i výkonným CPU s jedním jádrem Arm® Cortex®-A53, taktovaným na 1 GHz. Smysl je prostý: zajistit robustní síťová řešení s komunikací, na kterou se prostě můžeme spolehnout.

TSN, HSR i PRP

Pro aplikace, které budou vyžadovat redundanci v ještě větší míře, lze nakonfigurovat ethernetové switche LAN969x s protokoly HSR (High-availability Seamless Redundancy) a také PRP (Parallel Redundancy Protocol). Pokud jde o RedBox (Redundancy Box), naše novinky zde podporují různé situace spojené s paralelní a také sériovou činností, stejně jako rychlosti ethernetového portu od 10 Mb/s až do 10 Gb/s. U prvků LAN969x od Microchipu připadá v úvahu i funkce QuadBox pro vzájemné propojení sítí, která se bude hodit zejména v systémech s klíčovými požadavky na vysokou míru spolehlivosti a nulové prostoje. Alternativní řešení se přitom zpravidla neobejdou bez většího počtu různých prvků, které nám zase zvyšují složitost systému, včetně souvisejících nákladů. Vývojáři, kteří chtěli v minulosti zapracovat možnosti TSN a HSR / PRP, k tomu totiž na rozdíl od novinek potřebovali hned několik integrovaných obvodů.

Ethernetové switche LAN9694 (46G), LAN9696 (66G) nebo též LAN9698 (102G) lze slušně nakonfigurovat a uvažovat přitom až třicet portů. Podporována pak budou různá rozhraní, jako je RGMII, SGMII, QSGMII, USGMII a také USXGMII. Rodina obvodů zde totiž cílí na zabezpečené a dobře chráněné aplikace, které se neobejdou bez 10M / 100M / 1G / 2,5G / 5G / 10G linek s rostoucím počtem portů. Jak jsme již naznačili, pro novinky budou typické i přídavné bezpečnostní funkce spojené s firmwarem a spolehlivým zaváděním. Záruky pak skýtá zpracování založené na paměti TCAM (Ternary Content Addressable Memory) a s využitím procesoru VCAP (Versatile Content Aware Processor), metod Arm Trusted Firmware pro rychlé a zabezpečené bootování, příslušných knihoven, akcelerátorů, šifrování a také jednorázově programovatelného úložiště klíče.

Nová rodina ethernetových obvodů LAN969x střední třídy tím rozšiřuje nabídku TSN switchů od stejného výrobce. Prvky SparX-5i zde nabídnou až 64 portů a 200 Gb/s, zatímco v případě LAN9662 a LAN9668 to bude zase znamenat čtyři až osm portů, společně s 4-11 Gb/s. Z pohledu vývojových nástrojů pro nové součástky ještě zmíníme vývojovou desku EV23X71A (LAN969x 24-port EVB) nebo např. softwarový balíček pro linuxové aplikace IStaX VSC6817SDK s podporou standardů TSN a také HSR / PRP.

Odkazy:

[1] https://www.microchip.com/en-us/about/news-releases/products/next-generation-family-ethernet-switches-features-time-sensitive-networking