česky english Vítejte, dnes je neděle 19. květen 2024

360wattové multifunkce zvané napájecí zdroj

DPS 2/2024 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
web_úvod.jpg

Výkonné zdroje napájení s funkcí elektronické zátěže a řadou doplňkových možností, pokud jde o posloupnosti, monitorování nebo např. záznam dat k tomu. Trend je jasně daný a žádnou výjimkou zde nebudou ani další laboratorní přístroje s logem firmy GW Instek.

Vyrobit napětí nestačí

Stejnosměrné, programovatelné a s jedním kanálem. I tak lze ve stručnosti charakterizovat klíčovou funkci u dvojice nových zdrojů napájení GPP, které ve společnosti GW Instek představili ještě před koncem roku. Modely o výkonu 360 wattů zde ponesou označení GPP-3610H nebo GPP-7250, čímž také odkazují na dosahované silové parametry – napětí 0 až 36 V společně s proudovou zatížitelností do 10 A, resp. dvojnásobný napěťový rozsah, který již ale vykoupíme průtoky od nuly „jen“ do pěti ampér. Z pohledu samotného nastavování lze v prvním případě počítat s rozlišením 1 mV či 0,2 mA a při měření zase 0,1 mV nebo shodnými 0,2 mA. Varianta GPP-7250 poté obdobně slibuje 2 mV a 0,2 mA, resp. 0,1 mV a 0,1 mA v případě čtení údajů. K tomu si dále přičtěte rušení či zvlnění v pásmu od 5 Hz až do 1 MHz, které nepřekračuje 1 mVRMS, příp. 2 mARMS a také zotavení výstupu v průběhu jednoho sta mikrosekund.

Oba stolní zdroje jsou kromě toho vybaveny TFT LCD panelem s úhlopříčkou 4,3 palce, který dokáže zobrazovat vše potřebné s různými režimy, pokud jde o nastavené hodnoty výkonového kanálu, měřené údaje, ale i konkrétní časové průběhy apod. Jestliže u modelů řady GPP dále využijete funkci pro sledování výstupu, můžete si nastavit i vlastní podmínky při monitorování, generovat akustickou výstrahu nebo vypnout výstup a díky měření vhodně chránit připojenou zátěž. Systém pro takové účely sleduje napětí, proud či výkony větší nebo zase menší, než je nastavená úroveň, to vše s využitím logických funkcí AND a OR. Nechybí zde ani možnost zapisovat do vnitřní paměti přístroje informace spojené s napětím či proudem na výstupu, výsledky ukládat ve formátech souborů *.REC nebo *.CSV, přenášet data přes USB a v případě potřeby je později exportovat např. do Excelu za účelem jejich další analýzy. Nejkratší interval bude mít při zaznamenávání každého bodu délku jedné vteřiny a nejdelší pak 300 s.

Oba laboratorní zdroje GPP-3610H a GPP-7250 GW Instek opět vybavuje funkcí elektronické zátěže s výkonem do jednoho sta wattů. První z nich bude u režimu CV počítat s napětím nanejvýš 36,5 V, pro CC pak 10,2 A, a pokud jde o funkce CR, stanovuje výrobce maximum v podobě 1 kΩ. Pro druhý model to pak jednoduše znamená 72,5 V, 5,2 A a opět stejný odpor. Obsluha zde proto může testovat různé stavy při vybíjení a obejít se přitom bez dalšího výkonového přístroje. Ty má ostatně firma GW Instek rovněž k dispozici. Z nedávných novinek zmiňujeme kupříkladu sérii programovatelných elektronických zátěží PEL-3000AE s jedním kanálem, kdy model PEL-3031AE zajistí až 300 W (1 V ~ 150 V / 60 A), zatímco další verze PEL-3032AE pro stejné výkony předpokládá 2,5 V až 500 V, resp. odběr v režimu nory 15 A.

Z možností tradičních zdrojů napájení pak ještě vybíráme posloupnosti výstupu s osmi vlastními průběhy, kdy výrobce u sekvencí slibuje 2048 kroků a časové intervaly jako v předchozím případě. Z ochran to pak budou OVP, OCP, OPP a OTP, přičemž hned tři z nich jsou kvůli rychlosti řešeny hardwarovou cestou. Nechybí zde ani funkce Delay, včetně podpory synchronizace s externími zařízeními (Trigger In / Trigger Out).

Odkazy:

[1] https://www.gwinstek.com/en-global/news_release/detail/20231212/1