česky english Vítejte, dnes je pondělí 20. květen 2024

Logické funkce vyřešíte díky CLB. Třeba na MCU PIC16F13145

15.03. 2024 | Zprávy
Autor: Jan Robenek
01.jpg

Vestavné systémy lze nyní navrhovat ještě flexibilněji a potřebné věci si přitom pohodlně přizpůsobit hardwarovou cestou. Přesně s tím nyní přichází na trh i rodina mikrokontrolérů PIC16F13145 od společnosti Microchip Technology, kterou výrobce vybavuje novými perifériemi CIP nezávislými na jádru, modulem CLB odkazujícím na blok s konfigurovatelnými logickými obvody, kdy MCU umožňuje hardwarovou cestou rovnou vytvářet vlastní kombinační logické funkce.

Díky integrovaným strukturám CLB lze proto optimalizovat rychlost nebo i odezvu vestavných řídicích systémů, obejdeme se bez potřeby vnějších součástek a snižuje se nám i proudová spotřeba. CLB je přitom možné využít k logickému rozhodování, zatímco se CPU nachází v režimu spánku.

Mikrokontroléry PIC16F13145 rovněž nabízí rychlý 10bitový A/D převodník s vlastními výpočty, osmibitový DAC, rychlé komparátory, 8- a 16bitové časovače nebo též moduly pro sériovou komunikaci (I2C a SPI). Celý systém, který již není tolik závislý na chodu CPU, dostaneme v pouzdrech s osmi až dvaceti vývody.

Více informací najdete v celé zprávě The Next Evolutionary Step in Customizable Logic, Microchip Releases PIC16F13145 Family of MCUs.

robenek@dps-az.cz