česky english Vítejte, dnes je pondělí 20. květen 2024

Spolehlivé měření tlaku i v náročných podmínkách se snímači MEMS Triphibian™ od Melexis

21.03. 2024 | Zprávy
březen_02.jpg

Mouser Electronics, Inc., přední distributor nově představovaných produktů (NPI) s největším výběrem polovodičů a elektronických součástek, může přímo ze svého skladu nabídnout snímače tlaku MEMS Triphibian™ MLX90830 od Melexis. Obvody MLX90830 s konzolovým řešením změří s vysokou přesností a také spolehlivostí tlak plynu nebo i tekutin v různorodém prostředí. Senzor lze přitom integrovat buď jako samostatnou součástku nebo jej vestavět do expanzních ventilů, e – kompresorů či čerpadel v systémech řízení teploty pro elektromobily. Integrované obvody MLX90830 se rovněž uplatní v aplikacích HVAC-R.

Čidlo MLX90830 od Melexis, které má společnost Mouser okamžitě k dispozici, je prvním produktem s patentově chráněnou technologií Triphibian™. Moderní senzor tlaku nabízí stabilní vlastnosti a také odolnost za všech podmínek, do kterých se mohou elektrovozidla dostat. Snímač pracuje v teplotním rozsahu od -40 °C až do +150 °C, u plynů či kapalin změří tlaky od 2 do 70 barů a neohrozí jej ani mráz. Díky schopnosti pracovat s plynným či kapalným skupenstvím, a přečkat i to pevné (tedy ve zmrzlém stavu), dokáže čidlo fungovat za všech možných podmínek. Integrovaný snímač MLX90830 od Melexis je kalibrovaný již ve výrobě a rovnou tak může zprostředkovat vysoce přesná měření.

Elektronika se dohromady s čidlem snoubí ve standardním pouzdře pro integrované obvody typu SO16. Patentově chráněné snímání zde bude vyřešeno s piezo – odporovým prvkem v konfiguraci Wheatstoneova můstku. Výstupní signál můstku je nyní zesílen a dále prochází analogově – číslicovým převodníkem. V dalším kroku pak řeší 16bitový digitální signálový procesor (DSP) teplotní kompenzaci, zatímco signál je na výstupu nakonec opět převeden do analogové podoby. Analogový výstup zde znamená i kompatibilitu se standardními snímači, včetně možností jejich přímé náhrady, zatímco zůstanou stále zachovány výhody nové součástky na bázi MEMS.

Obvody MLX90830 se pro účely specifického monitorování a také řešení případných potíží vyznačují diagnostikou s možností konfigurace. Integrovaný obvod se rovněž pyšní přesností, která v rozsahu FS činí po celou dobu ±0,5 % nebo též svižnou odezvou – pouze 0,4 ms. Prvky MLX90830 od Melexis navíc vyhovují z pohledu certifikací AEC-Q100 a AEC-Q103-002, včetně ASIL. Díky ASIL A SEooC (ISO 26262) bude proto v aplikacích z automobilového průmyslu zaručena vysoká míra bezpečnosti a také spolehlivosti.

Více informací o integrovaných senzorech tlaku MEMS Triphibian™ MLX90830 od Melexis naleznete na stránkách https://www.mouser.com/new/melexis/melexis-mlx90830-sensors/.