česky english Vítejte, dnes je pondělí 20. květen 2024

Na tiché vozy rychle upozorní nové obvody

01.04. 2024 | Zprávy
Autor: Jan Robenek
01.jpg

LAPIS Technology (skupina ROHM) přichází s prvními integrovanými obvody skupiny „Speech Synthesis LSI“, řadou ML22120xx (ML22120TB, ML22120GP) navrženou speciálně pro účely výstražných akustických systémů AVAS používaných v elektrovozidlech s typicky nízkou hlučností provozu, takže bude např. chodce nutné upozornit na blížící se vůz jinými prostředky.

Pokud zde ale při generování zvuku sáhneme po mikrokontrolérech, musíme plynule regulovat výšku tónu, včetně jeho hlasitosti, a příslušné charakteristiky ještě přizpůsobit, aby odpovídaly proporcím auta. To ale celý proces vývoje softwaru s ohledem na verifikace, spojené s dalšími procesy v rámci MCU, dále komplikuje.

Novinky od LAPIS Technology jdou ale jinou cestou, na které zmiňují právě hardwarové konfigurace. Nabízí zde totiž svižné HW funkce, zahrnující generátor výstrahy, možnosti plynulého přechodu (fader) a také ekvalizér. Vše je přitom řízeno jednoduchými příkazy.

Více informací již najdete v celé zprávě The Industry's First Speech Synthesis ICs Dedicated for AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System) in xEVs.

robenek@dps-az.cz