česky english Vítejte, dnes je pátek 03. květen 2024

Nová verze programu Easy-PC

DPS 5/2022 | Články
Autor: Redakce
uvod.png

Britská společnost Number One Systems™ vydala již 26. verzi svého programu Easy-PC pro návrh desek plošných spojů.

Výrobce programu klade v nové verzi hlavní důraz na zavedení exportu navržené desky do formátu IPC-2581, který podobně jako ODB++ umožňuje přenos potřebných dat do výroby, ať už výroby holé desky, nebo procesu osazování a testování. Na rozdíl od formátu ODB++, který je složený z několika nečitelných a vzájemně zazipovaných souborů, je výstup IPC-2581 jedním otevřeným XML formátem.

Mezi další novinky patří vylepšená kontrola návrhových pravidel (DRC) a možnost DFM (Design for Manufacturing) jak ve schématu, tak i v návrhu. Rozšířené kontroly v návrhu desky zahrnují minimální šířku nepájivé masky, mezeru mezi nepájivou maskou a plošným spojem a minimální velikost textu. Návrhář desky je také upozorněn na případné nedokončené změny v rozlité mědi. V editoru schématu je novinkou odstranění zbytečných upozornění týkajících se nezapojených napájecích vývodů nevyužitých bloků (například hradel) integrovaných obvodů. Další novinky se týkají IDF exportu dat, voleb 3D zobrazení desky, podpory 4k monitorů atd. Všechny nové funkce a možnosti programu jsou detailně popsány na stránkách výrobce [1].

Uživatelé si mohou sestavit konfiguraci programu Easy-PC podle svých potřeb. Na výběr mají několik variant velikosti návrhu desky (1000, 2000 a neomezený počet zapojených vývodů), které mohou doplnit o rozšiřující knihovny součástek, různé přídavné moduly (import Gerber dat, export IDF atd.) a „shape based“ autorouter.

Základní verze programu Easy-PC omezená na 1 000 vývodů s knihovnou 120 tisíc součástek a autorouterem stojí zhruba 21 tisíc Kč, nejvyšší dostupná verze s neomezenou velikostí návrhu a všemi rozšiřujícími moduly pak vyjde na cca 55 tisíc Kč.

Odkazy:

[1] www.numberone.com/latest-version