česky english Vítejte, dnes je sobota 27. červenec 2024

Přepínače a relé Panasonic

01.06. 2024 | Články
Autor: TME

prepinace-panasonic-0-banner (jpg)

Přehled nabídky komponentů od renomovaného dodavatele.

Panasonic je značka známá jako výrobce mnoha zařízení a komponentů, včetně těch základních, jako jsou například relé a přepínače. Tyto komponenty jsou vyráběny pro nejrůznější aplikace, od typických spotřebitelských zařízení až po aplikace v průmyslu, automatizaci, robotice a v podobných oborech.

V katalogu TME najdete tisíce komponentů z portfolia firmy Panasonic. Významnou část tohoto portfolia tvoří základní elektromechanické komponenty, jako jsou například přepínače a relé. Níže uvádíme přehled tohoto sortimentu. Zde je třeba zdůraznit, že většina popsaných položek je k dispozici přímo z našich skladů, díky čemuž garantujeme nejrychlejší možnou expedici objednávek: jak jednotlivých komponentů, např. náhradních dílů, tak i větších objemů, které se následně používají např. při výrobě složitých zařízení.

V tomto článku se věnujeme následujícím tématům:a

  • Srovnání miniaturních relé Panasonic
  • Základní rozdělení přepínačů
  • Přepínače TACT s velmi nízkým profilem
  • Použití prvků SNAP ACTION v automatizaci
  • Senzorové přepínače pro kompaktní zařízení
  • Elektromechanické prvky uživatelského rozhraní
  • Modely a příslušenství páčkových přepínačů

 

Elektromagnetická relé

Miniaturní elektromagnetická relé Panasonic představují rozmanitý sortiment výrobků pro specifické účely. Mnohé z těchto komponent jsou navrženy pro provoz ve spotřebitelských zařízeních, ale nabídka dodavatele zahrnuje také bezpečnostní relé nebo komponenty, jejichž typickým použitím je průmyslová automatizace a robotika. Převážná většina výrobků může pracovat s typickým síťovým napětím a je k dispozici v několika variantách, které se liší vlastnostmi použitých cívek.

 

AGN

prepinace-panasonic-01-AGN200S24 (jpg)

Relé s kompaktními rozměry a s vysokou citlivostí, které se vyznačují nízkým výkonem cívky (100 mW). Mají SMD vývody a pracují s napětím od 3 V do 24 V DC.

AGQ

prepinace-panasonic-02-AGQ200A12 (jpg)

Řada AGQ má podobné parametry jako výše popsané modely (také povrchově montované), ale s nízkým tělem. Je přizpůsobena pro použití v telekomunikacích, měřicích zařízeních, a dokonce i ve spotřební elektronice.

APF

prepinace-panasonic-03-APF10205 (jpg)

Řada APF je vyrobena s ohledem na vysokou koncentraci  součástek, což je možné díky profilu širokému pouhých 5 mm. Současně je možné výrobky použít pro spínání obvodů s relativně vysokými proudy (až 6 A při 250 V AC).

LD-P

prepinace-panasonic-04-ALDP105 (jpg)

Malá, štíhlá relé pro řízení zátěží do přibližně 1000 W, navržená pro použití především v domácích spotřebičích. Zajišťují izolaci obvodu na úrovni 10 kV.

LQ

prepinace-panasonic-05-ALQ105 (jpg)

Miniaturní relé řízená napětím od 5 V do 24 V DC. Jejich kontakty (konfigurace SPST, SPDT) jsou přizpůsobeny pro vysoké DC zátěže (5 A při 30 V). Jedná se o všeobecně používané komponenty pro průmyslová a spotřební zařízení.

LZ(-N)

prepinace-panasonic-06-ALZ12F12 (jpg)

Výrobky této řady, ačkoli jsou rovněž zařazeny mezi miniaturní relé, umožňují řízení proudů až do 16 A při typickém síťovém napětí (250 V AC).

PA-N

prepinace-panasonic-07-APAN3103 (jpg)

Úzkoprofilová relé s cívkami pracujícími s napětím 3 V DC (v závislosti na modelu), která jsou schopná spínat síťové a stejnosměrné zátěže. Vyznačují se také širokou teplotní tolerancí: od -40°C do 90°C.

SF4D

prepinace-panasonic-08-SF4D-24V (jpg)

Monostabilní bezpečnostní relé se čtyřmi spřaženými páry kontaktů, které tvoří konfiguraci SPST-NOx4 + SPST-NCx4, takže je lze použít k přerušení chráněných obvodů a současnému přenosu signálů do řídicího systému či poplachových prvků.

SF-M

prepinace-panasonic-09-ASFM0122S (jpg)

Nízkoprofilová relé navržená pro robotiku a automatizaci, k dispozici s cívkami pro napětí od 3 V do 24 V DC a přizpůsobená pro obvody do 125 V DC a 250 V AC. Výrobky této řady jsou vybaveny dvěma páry kontaktů: NO a NC.

TQ

prepinace-panasonic-10-TQ2SA-L2-5V (jpg)

Velmi malé komponenty (14×9×5 mm) s životností na úrovni 100 milionů cyklů. Jsou určeny především pro propojování signálů (do 110 V DC, 125 V AC) a jsou vybaveny kontakty s konfigurací DPDT. Vývody uzpůsobené pro povrchovou montáž (SMD).

 

Nabídka přepínačů

Přepínače jsou druhou obsáhlou skupinou výrobků Panasonic. Kromě typických komponent určených k sestavování klávesnic nebo panelových tlačítek jsou zde i senzorové prvky. Již zde je třeba zdůraznit, že mnohé z nich se vyznačují kompaktními rozměry a byly navrženy pro výrobu vysoce kvalitních přesných zařízení.

Mikrospínače TACT

Mikrospínače TACT patří mezi nejoblíbenější elektromechanické komponenty a běžně se používají k tvorbě rozhraní zařízení: ve vozidlech, těžkých strojích a v řadě dalších aplikací. Tato rozmanitost se odráží v nabídce společnosti Panasonic. Výrobce samozřejmě dodává nejtypičtější komponenty pro montáž do průchozích otvorů, ve čtvercovém tělese o délce strany 6 mm – tyto výrobky však tvoří jen malou část jeho nabídky. Kromě nich se japonský dodavatel postaral také o výběr nízkoprofilových mikrospínačů, které mají v některých případech výšku menší než 0,5 mm. Jsou určeny pro použití v mobilních zařízeních a jiných kompaktních konstrukcích. Vybrané modely jsou vybaveny bočními nebo měkkými tlačítky tlumicími přítlak, které prodlužují jejich životnost. V sortimentu najdete také speciální verze spínačů, které se vyznačují vysokým stupněm krytí (až IP67), relativně vysokou spínací silou (až 5 N) nebo zvýšenou mechanickou odolností (např. 2 miliony cyklů). Zde je třeba také poznamenat, že naprostá většina mikrospínačů má vývody uzpůsobené pro povrchovou montáž (SMT).

prepinace-panasonic-11-EVQ6P6B40 (jpg)
Mikrospínač řady EVQP s výškou menší než 0,5 mm.

 

Mikrospínače SNAP ACTION

Mikrospínače SNAP ACTION se vyznačují velmi dobrou životností a širokým spektrem použití. Nejběžnější komponenty, které se používají jako jednoduché přepínače ovládané uživatelem (např. v počítačové myši), jsou spínané pomocí aktuátoru s malým zdvihem nebo páčkou připojenou k tělu.

 

 

Ostatní mikrospínače SNAP ACTION vyráběné společností Panasonic jsou přizpůsobeny pro montáž do strojů jako součástí složitějších konstrukcí. Například komponenty vybavené páčkou s integrovanou kladkou se používají k počítání pulzů nebo k detekci polohy součástí mechanismu. Dodavatel vyrábí také komponenty, jejichž těleso je hermeticky uzavřeno a aktuátor je zajištěn přírubou – používají se v automobilovém průmyslu jako senzory zavřených dveří, polohy řadicí páky atd. Za zmínku stojí, že vybrané mikrospínače Panasonic mají kontakty schopné spínat značné zátěže (např. 3 A při 250 V AC). Nabídka zahrnuje komponenty s integrovanými kabely, vývody pro montáž na PCB, pro pájení a přizpůsobené pro ploché konektory.

 

Senzorové spínače

Senzorové přepínače se používají k detekci polohy mechanických součástí. V některých případech mohou plnit funkci koncových spínačů, ale jejich základním účelem je umožnit ovládání zařízení – detekce zavření / otevření dveří a zásobníků, určování polohy předmětů, nulování polohy vozíků na kolejích nebo počítání otáček. V souvislosti s jejich funkcí se vyznačují několika vlastnostmi. Především vyžadují k zafungování velmi malou sílu. Jsou také k dispozici v široké škále formátů a s různou orientací. Pokud jde o elektrické parametry, senzorové přepínače se vyznačují nízkým maximálním zatížením kontaktů, protože se nepoužívají k přímému ovládání zátěží, ale spíše k přenosu binárních signálů do mikrokontrolérů a jiných digitálních obvodů. V případě výrobků Panasonic jsou téměř všechny přepínače v této kategorii přizpůsobeny pro napětí 5 V a max. proud 0,01 A. Za zmínku také stojí, že tyto komponenty jsou vyrobeny pro přesná, kompaktní zařízení a většinou mají vývody pro povrchovou montáž.

prepinace-panasonic-16-ESE13V01A (jpg)
Nízký profil přepínače SMD umožňuje miniaturizaci konstrukce.

 

Standardní přepínače

„Standardní“ přepínače jsou typické komponenty určené pro konstrukci panelových klávesnic a podobných prvků uživatelského rozhraní. Obvykle se tyto komponenty osazují na PCB (dodávají se ve verzích THT a SMD) v maticovém uspořádání nebo se přímo připojují k multiplexorům či dokonce ke vstupům řídicího systému, např. mikrokontroléru. Dodávají se ve verzích továrně vybavených tlačítkem a se čtvercovými kolíky pro vložení klávesy, díky čemuž je konstrukce esteticky působícího panelu jednoduchá a lze ji provést strojově. Přepínače jsou k dispozici v mono- a bistabilních variantách, s kontakty v konfiguracích SPDT a DPDT, které jsou vhodné pro zátěže až 0,2 A a 14 V, takže je lze použít k ovládání zařízení nejen prostřednictvím polovodičových systémů, ale i relé.

prepinace-panasonic-17-ESE20C321 (jpg)
Standardní přepínač s integrovanou klávesou.

 

Páčkové přepínače

Páčkové přepínače se v elektrotechnických zařízeních používají již více než sto let. Tato „dlouhověkost“ je dána skutečností, že jejich konstrukční předpoklady umožňují použití kontaktů s různou (i velmi vysokou) zatížitelností, a to v různých konfiguracích, dokonce i s několika stabilními polohami. Kromě toho je lze snadno ochránit před vlivy prostředí a dosáhnout vysoké třídy ochrany, což se v kombinaci s mechanickou odolností promítá do výjimečné životnosti. Je také důležité si uvědomit, že mechanismus přepínačů dává jasný, hmatový signál o změně polohy – proto se tyto komponenty často používají v zařízeních, jejichž provoz je spojen se značnou hladinou hluku, např. těžké a průmyslové stroje, letadla atd.

 

 

V kategorii páčkových přepínačů lze kromě samotných elektromechanických součástí zakoupit originální příslušenství dodávané firmou Panasonic, které zahrnuje  označovací štítky a těsnicí čepičky. Ty se přišroubují na přírubu přepínače z přední strany panelu, čímž se zabrání vniknutí prachu a vlhkosti do tělesa. Umožňují totiž dosáhnout stupeň krytí na úrovni IP67, tedy odolnost i proti proudu tlakové vody nebo úplnému ponoření (zde je třeba poznamenat, že zadní část krytu zůstává nechráněná).

Pokud jde o samotné pákové přepínače, firma Panasonic dodává široký sortiment těchto výrobků. Jsou vybaveny odolnými kontakty (slitina stříbra) v konfiguracích od SPST až po složitější obvody, jako je 4P3T. Mohou mít 1, 2 nebo 3 stabilní polohy. A co je důležité: výrobky mohou úspěšně sloužit jako hlavní spínače zařízení nebo ovládací prvky, protože zatížitelnost kontaktů dosahuje až 15 A při 250 V AC (vybrané modely). Připojení vodičů ke svorkám se provádí pájením, umístěním do šroubové svorky nebo pomocí plochých konektorů.

Text připravila společnost Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.