česky english Vítejte, dnes je pátek 03. květen 2024

Zůstaňte ve spojení. Chytře a také bezpečně s AVR-IoT Cellular Mini

DPS 5/2022 | Články
Autor: Ing. Jan Robenek
uvod.jpg

Kontakt je zapotřebí udržovat nejen mezi lidmi, ale také v případě nejrůznějších věcí okolo nás. Jenže ani zde se to často neobejde bez komplikací. Jedna z nich bude např. souviset s tím, že podobně jako člověk mohou být i naše zařízení spojovaná s obrovským internetem věcí neustále v pohybu a na cestách. Budou vývojáři ponecháni na holičkách?

Okamžité výsledky, ať už jste kdekoli

Stojíte před úkolem navrhnout systém pro vzdálené monitorování nebo sledování aplikací IoT? Pokud se předpokládá jejich neustálý přesun, příp. též i činnost v odlehlých místech s omezeným přístupem k sítím Long Range (LoRa®) či jiným řešením LPWAN (Low Power Wide Area Network), mohlo by se vývojářům do začátku hodit mobilní řešení, které ve společnosti Microchip Technology představili v červnu [1].

Umožnit chytrým krabičkám, které se mají stát součástí širšího internetu věcí, zabezpečené mobilní připojení nemusí být z důvodu složitějšího návrhu, ale také vyšších nákladů jen tak. S deskou AVR-IoT Cellular Mini by se to ale mělo změnit. Výrobce zde láká na menší počet nezbytných součástek a také rychlejší cestu k funkčnímu prototypu – a samozřejmě i na trh. Zdůrazňuje též flexibilitu plynoucí u osmibitového mikrokontroléru AVR® z periférií CIP nezávislých na jádru, bezpečnostní funkce přítomného prvku CryptoAuthentication™ a v neposlední řadě také pohodlné zapracování mobilní konektivity [2].

S lehkostí motýla

Na pozici vhodného MCU v Microchipu zvolili osmibitové obvody AVR128DB48, které jsou s procesorem vybaveným hardwarovou násobičkou, běžícím na 24 MHz, a také 128 kB paměti Flash, 16 kB SRAM či 512 bajty prostoru EEPROM součástí širší rodiny prvků AVR® DB. Výrobce počítá s 48 vývody a také pouzdry typu TQFP a VQFN. Další obvod, tentokrát bezpečnostní prvek ATECC608B, lze pak s využitím nástroje „IoT Provisioning Tool“ konfigurovat tak, aby šlo zajistit spolehlivé připojení ke službám, jako je např. Amazon Web Services (AWS), kdy se také v prostředí cloudu každá z desek zcela jednoznačně identifikuje. Vývojová deska AVR-IoT Cellular Mini [3] v hodnotě bezmála šedesáti dolarů bude navíc plně kompatibilní se systémem Arduino®. Pamatováno tak bylo rovněž na HTTP(s), MQTT, nízkou spotřebu a další funkce, včetně konektoru Qwiic umožňujícího další rozšiřování.

Obr. 1 Řešení od společnosti Microchip Technology, robustní platforma umožňující začít stavět senzory a další chytré prvky provozované v sítích internetu věcí s omezenou šířkou pásma, ponese označení AVR-IoT Cellular Mini. Je někde k dispozici 5G? Výborně [1]

 

Obr. 2 Vývojovou desku skloňující hesla, jako jsou Smart (MCU AVR128DB48), Connected (modul GM02S) a Secure (prvek ATECC608B), výrobce rovněž hezky zdokumentoval [3]

Nad samotnou bezdrátovou propojitelností konečně „bdí“ LTE-M / NB-IoT modul Monarch® 2 GM02S od Sequans s předpoklady k provozu v sítích páté generace a zajištění konektivity s nízkou přenosovou rychlostí, stejně jako proudovým odběrem, z jakéhokoli místa pokrytého signálem poskytovatele mobilních služeb. Součástí kitu je rovněž předplacená SIM karta se 150 MB dat od Truphone fungující ve více než dvě stě zemích a oblastech na světě. Systém byl dopředu nakonfigurován tak, aby se s cloudem dokázal podělit o informace z přítomných detektorů světla či teploty. To vše s možností sledovat zařízení na dálku a v reálném čase. Mohou být proto naplněny klíčové požadavky celé řady aplikací, pokud jde o zemědělství, průmysl a energetiku, přepravu zboží, zabezpečovací systémy, automatizaci budov či vzdálený dohled obecně.

Odkazy:

[1] Tisková zpráva, https://www.microchip.com/en-us/about/newsreleases/products/new-8-bit-mcu-development-board-connectsto-5g-lte-m-narrowband

[2] Cellular IoT, https://www.microchip.com/en-us/solutions/internetof-things/cellular-iot

[3] AVR-IoT Cellular Mini, https://www.microchip.com/en-us/development-tool/EV70N78A